«Μίνι» διαστημικό εργαστήριο για πειράματα σε τροχιά

Τη δυνατότητα σε επιστήμονες να πραγματοποιούν πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, παρέχει η ελβετο-ισραηλινή εταιρεία SpacePharma, με ένα διαστημικό εργαστήριο- μινιατούρα, που έχει μέγεθος ενός κουτιού χαρτομάντηλων.
Ένα εργαστήριο τέτοιου τύπου εκτοξεύτηκε τον προηγούμενο μήνα με πύραυλο της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει πως σειρά πειραμάτων πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία.
«Η SpacePharma παρέχει τον πρώτο δορυφόρο- εργαστήριο που κατασκευάστηκε ποτέ για εμπορικούς σκοπούς, το οποίο πλέον είναι διαθέσιμο για πολλούς πελάτες, όπου και αν είναι, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα πειράματα που έχουν σχεδιάσει οι ίδιοι σε χαμηλή βαρύτητα, χωρίς την εμπλοκή ανθρώπου, αστροναύτες και διαστημικές υπηρεσίες» λέει στο Reuters ο Γιόσι Γιαμίν, ιδρυτής της εταιρείας. «Αυτή είναι η νέα τεχνολογία που προτείνουμε στην αγορά, με σκοπό την ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων, καλύτερη έρευνα και καλύτερα προϊόντα για την ανθρωπότητα», προσθέτει.
Τα περισσότερα πειράματα τέτοιου είδους γίνονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τη βοήθεια αστροναυτών, ή σε ειδικές πτήσεις αεροσκαφών όπου εξομοιώνονται για μικρά χρονικά διαστήματα συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ωστόσο, το μίνι εργαστήριο επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν πειράματα μέσω τηλεχειρισμού από οπουδήποτε στον πλανήτη μας.
Η SpacePharma ελπίζει πως μέχρι το επόμενο έτος θα είναι δυνατά μέχρι και 160 πειράματα σε δορυφόρους, υπογραμμίζοντας πως πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις στους τομείς της ιατρικής και της γεωργίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.