Νέα τεχνολογία για την καταπολέμηση μυγών που προσβάλλουν φρούτα

αυστραλιανός Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία με τη startup εταιρεία RapidAIM, μια νεοφυή εταιρεία που δημιούργησε ένα σύστημα, το οποίο με τη βοήθεια έξυπνων αισθητήρων μπορεί να εντοπίσει σε κοντινή απόσταση μύγες που προσβάλλουν τα φρούτα, μέσω της ανίχνευσης της κίνησής τους. Οι αισθητήρες της RapidAIM μπορούν να παράσχουν στους παραγωγούς φρούτων στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται οι εν λόγω μύγες, βοηθώντας τους έτσι να τις εξοντώσουν.

Tρεις ερευνητές του Οργανισμού CSIRO ίδρυσαν τη νεοφυή επιχείρηση RapidAIM startup και εξασφάλισαν χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για να μεταφέρουν την τεχνολογία που ανέπτυξαν στους παραγωγούς της Αυστραλίας.

Πέρα από την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των παρασίτων, η RapidAΙΜ υπόσχεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς το στήσιμο παγίδων κοστίζει σε κράτη και οργανισμούς εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στην κατηγορία των μυγών που προσβάλλουν φρούτα εντάσσεται άλλωστε και ο δάκος (Dacus oleae), όπως και η «μύγα της κερασιάς» (drosophila suzukii), που ταλαιπωρούν τους Έλληνες παραγωγούς.

«Πάνω από 900 εκατομμύρια τόνοι εντομοκτόνων ξοδεύονται για την καταπολέμηση τέτοιων εντόμων, αλλά μόλις το 2% φτάνει στον στόχο του»

Η λειτουργία της τεχνολογίας βασίζεται σε χιλιάδες αισθητήρες που τοποθετούνται στις καλλιέργειες και στέλνουν δεδομένα σε ένα σύστημα απομακρυσμένων υπολογιστών (σ.σ. το επονομαζόμενο «cloud» ή «σύννεφο»). Έτσι, οι παραγωγοί μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τα παράσιτα στα χωράφια τους, καθώς και στις κοντινές περιοχές, μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» η CEO και ερευνήτρια της RapidAIM, Δρ. Nancy Schellhorn, «Οι παραγωγοί βασίζονται στα καιρικά δεδομένα για να αναλάβουν δράση, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο ‘‘ραντάρ’’ για τις μύγες, προκειμένου να τους βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουν.

Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να μειώσει τον χρόνο που δαπανάται στον έλεγχο των παγίδων για τις μύγες που προσβάλλουν φρούτα άνω του 35%, ενώ προσφέρει άμεση εικόνα για την παρουσία τους σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, ώστε να γίνουν άμεσες επεμβάσεις».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η τεχνολογία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες καταπολέμησης μιας ευρείας γκάμας παρασίτων παραθέτοντας στοιχεία που καταδεικνύουν τη σπατάλη και την αστοχία που υπήρχε μέχρι σήμερα στην καταπολέμηση τέτοιων «απειλών», καθώς «παγκοσμίως, περισσότεροι από 900 εκατομμύρια τόνοι εντομοκτόνων ξοδεύονται για την καταπολέμηση τέτοιων εντόμων, αλλά μόλις το 2% φτάνει στον στόχο του».

Πηγή:ypaithros.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.