Ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος ψάχνεται στο Tinder

Ο Σούνταν ο ρινόκερος καμαρώνει στο προφίλ του ότι είναι «ένας και μοναδικός» -και δεν λέει ψέματα για να εντυπωσιάσει.

Η υπηρεσία online γνωριμιών Tinder συνεργάζεται με καταφύγιο άγριων ζώων στην Κένυα για τη σωτηρία του τελευταίου βόρειου λευκού ρινόκερου που απομένει στον πλανήτη.

Οι χρήστες της εφαρμογής Tinder σε 140 χώρες θα βλέπουν στο εξής το προφίλ του Σούνταν ανάμεσα στις προτάσεις γνωριμίας. Αν τον επιλέξουν, οδηγούνται σε μια σελίδα μέσω της οποίας συγκεντρώνονται δωρεές για τη διασταύρωση του πολύτιμου ζώου.

«Μου αρέσει να τρώω γρασίδι και να δροσίζομαι στη λάσπη. Ύψος 2 μέτρα και βάρος 2,5 τόνους, αν έχει σημασία» γράφει το προφίλ.

O Σούνταν ζει ημιελεύθερος, φρουρούμενος από ένοπλους σωματοφύλακες
O Σούνταν ζει ημιελεύθερος, φρουρούμενος από ένοπλους σωματοφύλακες

Ο Σούνταν, 42 ετών, ζει στο καταφύγιο Ol Pejeta στην Κένυα με ένοπλους φρουρούς να τον ακολουθούν όλο το 24ωρο. Το ίδιο καταφύγιο φιλοξενεί και τους δύο τελευταίους θηλυκούς βόρειους λευκούς ρινόκερους, την Ναντζίν και τη Φάτου, ωστόσο κάθε προσπάθεια διασταύρωσης έχει αποτύχει.

Το σπέρμα του Σούνταν είναι προβληματικό, και η μόνη ελπίδα αναπαραγωγής είναι πλέον η εξωσωματική γονιμοποίηση.

H Tinder και το καταφύγιο ελπίζουν τώρα να συγκεντρώσουν το ποσό των 9 εκατομμυρίων δολαρίων για έρευνες «υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Ερευνητές στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία ήδη προσπαθούν να εφαρμόσουν εξωσωματική στα δύο θηλυκά. Θα προσπαθήσουν επίσης να γονιμοποιήσουν με το σπέρμα του Σούνταν θηλυκούς νότιους λευκούς ρινόκερους, οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο είδος αλλά σε διαφορετικό υποείδος.

Και τα πέντε είδη ρινόκερου απειλούνται σήμερα από τους λαθροθήρες, οι οποίοι κόβουν τα κέρατα για να τα πουλήσουν ως παραδοσιακό φάρμακο, κυρίως σε αγορές της Ασίας.

Αν οι προσπάθειες στην Κένυα πετύχουν, θα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ρινόκερους.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοπάδι δέκα βόρειων λευκών ρινόκερων μέσα σε πέντε χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.