Οι ειδικοί πια το λένε ξεκάθαρα: «Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με εξαφάνιση την ανθρωπότητα»

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, προειδοποιούν ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του OpenAI και της Google Deepmind.

Δεκάδες ειδικοί συνηγορούν με την προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόκειται για δήλωση που στοχεύει να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση, αλλά και να παρουσιάσει τη λίστα των ειδικών και δημοσίων προσώπων που λαμβάνουν επίσης σοβαρά υπόψη την αποτροπή της καταστροφικής αυτής έκβασης.

«Η αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με τις πανδημίες και την απειλή πυρηνικού πολέμου», επισημαίνεται. Ο Geoffrey Hinton, ο επονομαζόμενος «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», ο οποίος εξέδωσε μια προηγούμενη προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από την υπερ-έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Sam Altman, ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI κατασκευαστή ChatGPT, ο Demis Hassabis, διευθύνων σύμβουλος του Google DeepMind και ο Dario Amodei του Anthropic, επίσης συμφωνεί.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη εξαλείφει την ανθρωπότητα δεν είναι ρεαλιστικοί και αποσπούν την προσοχή από ζητήματα όπως η προκατάληψη σε συστήματα που αποτελούν ήδη πρόβλημα.

Στον αντίποδα, η άποψη ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.

Πηγή: BBC

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.