«Πόλεμος» στο Android: Τι σημαίνει για τους χρήστες ο αποκλεισμός της Google στη Huawei

Αίσθηση και ανησυχία έχει προκαλέσει μεταξύ των χρηστών συσκευών (smartphones, tablets) της Huawei παγκοσμίως, η είδηση του αποκλεισμού της κινεζικής εταιρείας από μια σειρά updates στο λειτουργικό Android- μια εξέλιξη που εκτιμάται πως συνιστά σημαντικό πλήγμα για την κινεζική εταιρεία, ειδικά δεδομένου ότι μελλοντικές συσκευές της Huawei αναμένεται να χάσουν την πρόσβαση σε κάποιες εφαρμογές της Google.

Η εν λόγω κίνηση από πλευράς της Google έλαβε χώρα αφού η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε τη Huawei σε μια λίστα εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να έχουν σχέση, εκτός και αν έχουν ειδική άδεια. Η θέση της Google είναι πως «συμμορφώνεται στην εντολή και εξετάζει τις επιπτώσεις».

ADVERTISING

Πολλοί χρήστες συσκευών Huawei εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς το τι ακριβώς θα σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τις συσκευές που χρησιμοποιούν καθημερινά. Η κινεζική εταιρεία έσπευσε να ανακοινώσει πως θα συνεχίσει να παρέχει security updates και after-sales υπηρεσίες σε όλες τις υπάρχουσες συσκευές Huawei και Honor, καλύπτοντας αυτές που έχουν ήδη πωληθεί ή παραμένουν σε στοκ διεθνώς. «Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα ασφαλές και βιώσιμο οικοσύστημα λογισμικού, προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία για όλους τους χρήστες διεθνώς» διαβεβαίωσε η κινεζική εταιρεία, ενώ σε συνέντευξη Τύπου η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την εταιρεία στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της.

Τι σημαίνει πρακτικά για τους χρήστες συσκευών Huawei η εξέλιξη αυτή: Όπως σημειώνει το BBC, οι υπάρχοντες κάτοχοι smartphones και tablets θα είναι σε θέση να κάνουν κανονικά update τις εφαρμογές τους και να περνούν διορθώσεις ασφαλείας (security fixes), καθώς και να κάνουν update τις υπηρεσίες Google Play. Εκπρόσωπος της Google διαβεβαίωσε ότι οι χρήστες συσκευών Huawei θα συνεχίσουν να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν updates εφαρμογών. «Για τους χρήστες των υπηρεσιών μας, το Google Play και οι προστασίες ασφαλείας από το Google Play Protect θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε υπάρχουσες συσκευές Huawei» τόνισε ο εκπρόσωπος, όπως αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, όταν η Google κυκλοφορήσει την επόμενη έκδοση του Android, αργότερα μέσα στο έτος, ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμη για τις συσκευές της κινεζικής εταιρείας, ενώ για τις μελλοντικές Android συσκευές της ίσως να μην υπάρχει πρόσβαση σε δημοφιλείς και εξαιρετικά διαδεδομένες υπηρεσίες όπως το YouTube και το Maps.

Αν και η Huawei είναι ακόμα σε θέση να χρησιμοποιεί την έκδοση του λειτουργικού που είναι διαθέσιμη μέσω άδειας open source, είναι προφανές πως αυτές οι εξελίξεις πιθανότατα θα αποτελέσουν βαρύ πλήγμα ως προς το «αποτύπωμα» της εταιρείας στο καταναλωτικό κοινό, καθώς αναμένεται να είναι πολλοί οι χρήστες που απλά θα προτιμήσουν συσκευές άλλων εταιρειών, οι οποίες θα έχουν διαθέσιμες κανονικά όλες τις υπηρεσίες της Google. Όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι συσκευές της Huawei δεν διαθέτουν ούτως ή άλλως εφαρμογές της Google εντός Κίνας, οπότε δεν θα επηρεαστεί στην εσωτερική αγορά, αλλά αυτό δεν ισχύει για το εξωτερικό, όπου φιλοδοξούσε να ξεπεράσει τον νυν «πρωταθλητή»- τη Samsung. Περίπου τα μισά από τα 208 εκατομμύρια τηλέφωνα που διέθεσε το 2018 η Huawei πήγαν στο εξωτερικό, και η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά του εξωτερικού για την εταιρεία, όπου- σύμφωνα με την IDC- το μερίδιο αγοράς της φτάνει το 29%.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ είχε προσθέσει τη Huawei στη «λίστα οντοτήτων» στις οποίες απαγορεύεται να αγοράζουν τεχνολογία από αμερικανικές εταιρείες χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρεν Ζενγκφέι, είχε πει στα ιαπωνικά ΜΜΕ το Σάββατο πως «προετοιμαζόμασταν για αυτό», και ότι η εταιρεία θα εντείνει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη δικών της εξαρτημάτων. Παρόλα αυτά, η πίεση προς τον ιαπωνικό κολοσσό είναι ήδη ιδιαίτερα μεγάλη (στο ευρύτερο μάλιστα πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας), καθώς πολλές χώρες της Δύσης, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, εκφράζουν ανησυχίες ως προς τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της για σκοπούς κατασκοπείας από πλευράς της κινεζικής κυβέρνησης, ειδικά στα δίκτυα 5G- κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με το Bloomberg, αμερικανικές εταιρείες όπως η Intel, η Qualcomm και η Broadcom φέρονται να έχουν ενημερώσει το προσωπικό τους πως σταματούν να προμηθεύουν με εξαρτήματα τη Huawei. Η κινεζική εταιρεία θεωρείται πως διαθέτει αποθέματα, ωστόσο σίγουρα οι εν λόγω εξελίξεις θα αποτελέσουν σημαντικό πλήγμα για την ίδια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.