Πώς απατεώνες μιμούνται Netflix, HBO Max, Disney+ για απάτες phishing

Πως μπορείτε να πέσετε θύμα phishing; Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται κάθε πιθανό κενό ακόμη και σε σελίδες όπως του Netflix, του HBO ή του Disney+ για να εξαπατήσουν τους πάντες.

Οι απατεώνες βάζουν στο στόχαστρο διάφορα sites που δεν διαθέτουν αξιόπιστη προστασία, καθώς αναζητούν έναν ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο διανομής σελίδων phishing.

Λόγω της έλλειψης υποστήριξης και συντήρησης σε αυτούς τους παλιούς ιστότοπους, γίνονται ευάλωτοι σε χακάρισμα μέσω γνωστών exploits, ανοίγοντας τον δρόμο για επιθέσεις phishing.

Οι ειδικοί της Kaspersky ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τέτοιους ιστότοπους, τοποθετώντας ψεύτικες σελίδες που συγκεντρώνουν ιδιωτικά και τραπεζικά δεδομένα, οδηγώντας τελικά σε κλοπή χρημάτων υπό το πρόσχημα δημοφιλών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών streaming.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, οι απατεώνες εστιάζουν την κακόβουλη δραστηριότητά τους σε ιστότοπους WordPress λόγω των γνωστών τρωτών σημείων τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδέχεται να μην βασίζονται αποκλειστικά σε software exploits για να παραβιάσουν ιστότοπους.

Αντίθετα, στοχεύουν διαχειριστές sites με αδύναμους κωδικούς πρόσβασης ή διαπιστευτήρια που έχουν διαρρεύσει και τα οποία τους επιτρέπουν να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου και να δημοσιεύουν σελίδες phishing. Συχνά, αυτοί οι παραβιασμένοι ιστότοποι έχουν μη λειτουργικά κουμπιά στις αρχικές τους σελίδες, επομένως οι εισβολείς αντικαθιστούν τους αρχικούς καταλόγους με παραπλανητικούς καταλόγους που περιέχουν περιεχόμενο phishing.

Η αύξηση της δημοτικότητας των υπηρεσιών streaming τις έχει καταστήσει πρωταρχικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ενεργά αυτήν την τάση. Οι ειδικοί της Kaspersky ανακαλύπτουν συνεχώς σελίδες phishing που μιμούνται γνωστές πλατφόρμες streaming όπως το Netflix, το HBO Max, το Hulu, το Disney+ και άλλες. Μεταξύ των σελίδων που αναλύθηκαν, ορισμένες δημιουργήθηκαν παραπλανητικά χρησιμοποιώντας παλιές, παραβιασμένες ιστοσελίδες.

Αυτές οι σελίδες phishing διαθέτουν φόρμες σύνδεσης που μοιάζουν με αυτές του Netflix, με τη διεύθυνση URL να περιέχει το σωστό (ή τροποποιημένο) όνομα της στοχοποιημένης υπηρεσίας streaming. Ωστόσο, το πραγματικό όνομα του ιστότοπου δεν έχει καμία σχέση με την υπηρεσία που προσπαθεί να μιμηθεί. Αυτή η σκόπιμη χειραγώγηση έχει στόχο να εξαπατήσει ανυποψίαστους χρήστες και να τους ξεγελάσει ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Η σελίδα “phishing” τοποθετείται μέσα στον κατάλογο “Netflix” και μιμείται τη φόρμα σύνδεσης του Netflix.

Όταν ανυποψίαστοι χρήστες που ελπίζουν να εγγραφούν σε έναν λογαριασμό υπηρεσίας streaming υποβάλλουν εν αγνοία τους τα προσωπικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των διαπιστευτηρίων σύνδεσης λογαριασμού, τραπεζικών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένου του CVV), οι χρήστες όχι μόνο υφίστανται οικονομικές απώλειες αλλά κινδυνεύουν να εκθέσουν τα πολύτιμα δεδομένα τους.

Επιπλέον, αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται στον πίνακα ελέγχου του ιστότοπου. Η ύπαρξη web shells διευκολύνει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, αφήνοντας τα θύματα ευάλωτα σε ένα ευρύτερο κοινό.

«Ενώ οι υπηρεσίες streaming έχουν φέρει επανάσταση στις ψυχαγωγικές μας συνήθειες, είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσεκτικοί στον ψηφιακό κόσμο. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αποκτάτε συνδρομές αποκλειστικά σε εξουσιοδοτημένες πηγές για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να πέσετε θύματα απάτης. Επιπλέον, εξερευνήστε τη διαθεσιμότητα εφαρμογών διαχείρισης συνδρομών που προσφέρουν μια ασφαλή και εύχρηστη προσέγγιση για τη διαχείριση των συνδρομών σας. Αξιοποιώντας αυτές τις εφαρμογές, μπορείτε να ανανεώσετε τις συνδρομές σας με ασφάλεια, διατηρώντας τον έλεγχο των λογαριασμών σας και προστατεύοντας τις ευαίσθητες πληροφορίες σας από πιθανές απειλές», σχολιάζει η Olga Svistunova, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Η εφαρμογή SubsCrub που κυκλοφόρησε πρόσφατα, μια startup που αναπτύχθηκε στους κόλπους της Kaspersky, προσφέρει μια απρόσκοπτη λύση για την παρακολούθηση των συνδρομών, την απλοποίηση των υπενθυμίσεων πληρωμών και τον εντοπισμό ευκαιριών εξοικονόμησης χρημάτων. Με τη φιλική προς τον χρήστη διεπαφή και τις ισχυρές λειτουργίες του, το SubsCrab διασφαλίζει την εύκολη παρακολούθηση της συνδρομής, βοηθώντας τους χρήστες να παραμείνουν οργανωμένοι και οικονομικά ενήμεροι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.