Πως θα αποκτήσετε οπτική ίνα στο σπίτι ή στο γραφείο σας

Μέχρι το τέλος του 2025 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα Smart Readiness Vouchers για την εγκατάσταση οπτικής ίνας σε 120.000 κτίρια, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα μέχρι την Δευτέρα (30.6.2024) στην πλατφόρμα smartreadiness.gov.gr.

Στο πλαίσιο της επιχορήγησης του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.).

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποφάσισαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3678/26.06.2024) προβλέπεται ότι πλέον για την ταυτοποίηση του κτιρίου θα χρησιμοποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μετά την επιλογή του προς επιδότηση κτιρίου κατά την υποβολή της Αίτησης Έκδοσης «Smart Readiness Vouchers».

Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Επίσης, πραγματοποιείται η απαραίτητη προετοιμασία για την εγκατάσταση και την επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες που βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης και δεν διαθέτουν, ήδη, ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.

Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, το οποίο χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.