Πόσο κοστίζουν στις επιχειρήσεις οι απάτες μέσω email;

Μπορεί να θεωρείται εύκολο να προστατευθεί κανείς από τις απάτες μέσω emails, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο.

Οι κανόνες προστασίας που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για το προσωπικό του email είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν και από τους εργαζόμενους σε μία επιχείρηση, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με επιχειρηματικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το αντίστοιχο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έκανε μία ανάλυση που δημοσιεύει το ZD Net αναφορικά με το κόστος που έχει για τις επιχειρήσεις το σύνολο της οικονομικής απάτης που διενεργείται μέσω email. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι εντυπωσιακά, καθώς στη μελέτη αυτή γίνεται λόγος για κόστος της τάξης των 301 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα μέσω απάτης που διενεργείται με κακόβουλα email και άλλους τρόπους παράνομης χρήσης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία αυτά έρχονται να αυξήσουν κατά πολύ τους υπολογισμούς που είχε κάνει το FBI στις ΗΠΑ για το ετήσιο κόστος στις επιχειρήσεις από τις απάτες μέσω email. Τα στοιχεία προέρχονται από τις έρευνες των Αρχών, αλλά και από τα όσα δηλώνουν οι οικονομικοί θεσμοί στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις αναφορές από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που εντοπίζουν ύποπτες συμπεριφορές και επικοινωνίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα προκύπτει όταν ένας εγκληματίας του Κυβερνοχώρου ή ένας hacker αποκτά τον έλεγχο ενός επιχειρηματικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός υπαλλήλου, ή ακόμα χειρότερα, ενός διευθυντικού στελέχους μίας επιχείρησης. Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αφού από τα 110 εκατομμύρια δολάρια το μήνα σε απώλειες το 2016, έχουμε φτάσει στα 301 εκατομμύρια δολάρια το μήνα μέσα στο 2018.

Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τις διαδικτυακές απάτες μέσω email είναι ο κατασκευαστικός και ο βιομηχανικός, αλλά καμία επιχείρηση δεν πρέπει να θεωρείται πλέον απόλυτα ασφαλής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.