Πρώτες παραδόσεις δέματος σε πλοίο από drone

Δοκιμές παραδόσεων δεμάτων σε πλοία με drones άρχισε η Airbus στη Σιγκαπούρη, χρησιμοποιώντας το drone παραδόσεων Skyways. Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, πρόκειται για την πρώτη φορά που τεχνολογία drones χρησιμοποιείται υπό πραγματικές συνθήκες λιμανιού, για παραδόσεις μικρών, μα σημαντικών και αναγκαίων δεμάτων σε πλοία.

Το παρθενικό ταξίδι παράδοσης πακέτου έγινε προς το M/V Pacific Centurion, σε απόσταση 1,5 χλμ από το λιμάνι της Σιγκαπούρης. Στο πλαίσιό της, παραδόθηκε φορτίο 1,5 κιλών (3D printed αναλώσιμα). Το drone προσνηώθηκε με ασφάλεια στο κατάστρωμα του σκάφους και άφησε το φορτίο του πριν επιστρέψει στη βάση του, με την όλη πτήση να διαρκεί 10 λεπτά.

Οι δοκιμές γίνονται σε συνεργασία με τη Wilhelmsen Ships Services. Στη διάρκειά τους, το Skyways θα απογειώνεται με φορτία μέχρι και 4 κιλών και θα κινείται αυτόνομα σε προκαθορισμένους «διαδρόμους», προς σκάφη σε απόσταση τριών χλμ από την ακτή.

Σύμφωνα με την Airbus, η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη ναυτιλία ανοίγει τον δρόμο για διεύρυνση του υπάρχοντος portfolio δραστηριοτήτων, επιταχύνοντας τις παραδόσεις μέχρι και έξι φορές, μειώνοντας τα κόστη παράδοσης μέχρι και 90%, μειώνοντας το «αποτύπωμα» άνθρακα και περιορίζοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων που έχουν να κάνουν με τις παραδόσεις σε σκάφη.

Οι Airbus και Wilhelmsen Ships Services υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούνιο του 2018 με σκοπό την ανάπτυξη ενός end-to-end συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών για ασφαλείς παραδόσεις δεμάτων από ακτές σε πλοία. Το Skyways είναι ένα πειραματικό project με σκοπό την ανάπτυξη δυνατοτήτων μεταφορών σε «έξυπνες» πόλεις. «Μέσω του Skyways, η Airbus σκοπεύει να αναπτύξει μια λύση εναέριων μη επανδρωμένων υποδομών μεταφορών και να ασχοληθεί με το ζήτημα της βιωσιμότητας και αποδοτικότητας μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μεγάλα αστικά και θαλάσσια περιβάλλοντα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, σύντομα θα αρχίσει άλλη μια φάση δοκιμών με παραδόσεις δεμάτων αυτόνομα σε αστικό περιβάλλον με το Skyways, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.