Πρώτη εκτόξευση δορυφόρου για τον αμερικανικό στρατό από τη SpaceX

Ένας πύραυλος τύπου Falcon 9 της SpaceX εκτοξεύτηκε επιτυχώς από τη Φλόριντα τη Δευτέρα, 1η Μαΐου, πραγματοποιώντας την πρώτη εκτόξευση που έγινε από την εταιρεία για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και σπάζοντας ένα μονοπώλιο 10 ετών, το οποίο διατηρούσε μια κοινοπραξία της Lockheed Martin και της Boeing.

Ο 23 ορόφων πύραυλος εκτοξεύτηκε από εξέδρα εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 7.15 πμ (τοπική ώρα), με αποστολή να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο για λογαριασμό του National Reconnaissance Office των ΗΠΑ- την υπηρεσία του Πενταγώνου που διαχειρίζεται τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ. Εννιά λεπτά μετά την εκτόξευση, το κύριο τμήμα του πυραύλου προσεδαφίστηκε σε χώρο προσγείωσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, λίγο πιο νότια από τον διαστημικό λιμένα της NASA.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η SpaceX εκτόξευσε επιτυχώς τον πρώτο πύραυλο που είχε χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν, σε μια δεύτερη αποστολή- ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου της εταιρείας για μείωση του κόστους των εκτοξεύσεων στο διάστημα.

Ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ, προσπαθούσε εδώ και χρόνια να σπάσει το μονοπώλιο που είχε η United Launch Alliance (Lockheed Martin- Boeing), που αναλάμβανε αποκλειστικά τις εκτοξεύσεις δορυφόρων για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, η SpaceX έφτασε στο σημείο να κινηθεί νομικά το 2014, υποβάλλοντας μήνυση κατά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για το αποκλειστικό συμβόλαιο με τη United Launch Alliance, αξίας δισεκατομμυρίων. Αργότερα η εταιρεία ανακάλεσε τη μήνυση, αφού ο αμερικανικός στρατός συμφώνησε σε πιο ανοικτές διαδικασίες όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Η SpaceX έκτοτε έχει κερδίσει δύο συμβόλαια εκτόξευσης από την αμερικανική αεροπορία για την εκτόξευση δορυφόρων GPS το 2018 και το 2019.

Η εκτόξευση της Δευτέρας ήταν η 34η για την SpaceX και η πέμπτη από μια σειρά 20 εκτοξεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.