Πρώτη εκτόξευση πυραύλου ιδιωτικής εταιρείας από την Κίνα

Την πρώτη της εκτόξευση πυραύλου που αναπτύχθηκε από ιδιωτική εταιρεία πραγματοποίησε η Κίνα, από εξέδρα εκτόξευσης στα βορειοδυτικά της χώρας την Πέμπτη, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ- σε ένα σημαντικό ορόσημο για το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Από τότε που ανέλαβε το 2012, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έχει καταστήσει το να γίνει η Κίνα «υπερδύναμη στις διαστημικές πτήσεις» προτεραιότητα για την κινεζική κυβέρνηση, στα σχέδια της οποίας περιλαμβάνεται να τεθεί σε τροχιά ένας επανδρωμένος σε μόνιμη βάση διαστημικός σταθμός σε τροχιά κατά το 2022.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εκτόξευση του πυραύλου «Chjongqing Liangjiang Star», που αναπτύχθηκε από την OneSpace Technology (ιδιωτική εταιρεία με έδρα στο Πεκίνο) αποτελεί την πρώτη φορά που ένας κινεζικός πύραυλος που δεν έχει προέλθει από κρατική εταιρεία τίθεται επιτυχώς σε τροχιά.

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί κινητήρα στερεών καυσίμων που αναπτύχθηκε από την OneSpace και τα συστήματα ελέγχου του είναι παραμετροποιήσιμα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, Μα Τσάο, στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Ο εν λόγω πύραυλος, γνωστός και ως OS-XO, μπορεί να θέσει σε τροχιά φορτίο 100 κιλών, σε απόσταση 800 χλμ από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Ακόμη, ενσωματώνει τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας που, όπως μετέδωσε το Xinhua, έχουν βοηθήσει στο να μειωθούν τα κόστη καυσίμου κατά 30%.

Η OneSpace ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί καρπό των προσπαθειών της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη του τομέα των διαστημικών πτήσεων για εμπορικούς σκοπούς και ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να εισέλθει στον συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Η εταιρεία αναμένει 10 αποστολές το 2019, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ιδρυτής της, Σου Τσανγκ, στην China Daily, εκφράζοντας την ελπίδα πως μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον κόσμο στον χώρο της εκτόξευσης μικρών δορυφόρων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.