Πρόβλημα για τις αστυνομίες η παρακολούθηση κακοποιών σε δίκτυα 5G

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής νόμου θα χάσουν τη δυνατότητα παρακολούθησης/ πρόσβασης στις φορητές συσκευές κακοποιών λόγω της καθιέρωσης της χρήσης της τεχνολογίας 5G, και ως εκ τούτου θα πρέπει να τους επιτραπεί να συμμετέχουν στις συζητήσεις και διαδικασίες κατά τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, δήλωσε στο Reuters η νέα επικεφαλής της Europol.

Απευθυνόμενη στους ηγέτες της ΕΕ, η Κάθριν ντε Μπόλε ζητά αύξηση δυνατοτήτων ως προς την αντιμετώπιση κακοποιών που χρησιμοποιούν προηγμένα τεχνολογικά μέσα, προσθέτοντας πως οι χώρες- μέλη δεν έχουν ακόμα τα πλαίσια κανονισμών ή την τεχνολογία για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν όταν τα δίκτυα 4G περάσουν στο παρελθόν.

«Είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία έρευνας που έχουν οι αστυνομικοί και οι υπηρεσίες, οπότε το χρειαζόμαστε στο μέλλον» είπε σχετικά, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον εντοπισμό ενός παιδιού που απήχθη. Όπως τόνισε, οι ευρωπαϊκές αρχές είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να παρακολουθούν και να εντοπίζουν καταζητούμενους κακοποιούς που χρησιμοποιούν φορητές συσκευές επικοινωνίας σε δίκτυα 4G, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατό σε δίκτυα 5G.

Η ντε Μπόλε υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής νόμου εισήλθαν στις συζητήσεις μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των διαμορφωτών πολιτικής σχετικά με τη μετάβαση στο 5G πολύ αργά. Το αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, είναι πλέον να είναι σε εξέλιξη προσπάθειες να περιοριστεί η ζημιά που προκύπτει από το γεγονός πως οι αστυνομίες στερούνται κρίσιμης σημασίας δυνατότητες παρακολούθησης λόγω του 5G.

H επικεφαλής της Europol προέβη σε αυτά τα σχόλια παράλληλα με τη δημοσιοποίηση μιας αναφοράς για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στην ψηφιακή εποχή, με τίτλο «Do Criminals Dream of Electric Sheep», όπου περιγράφεται και αναλύεται η χρήση νέων εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, τεχνολογίας 3D printing και προηγμένων δυνατοτήτων hacking από κυβερνοεγκληματίες. Παράλληλα, υπογραμμίζονται οι δυνατότητες χρήσης αυτόνομων οχημάτων ή drones ως όπλων από τρομοκράτες, καθώς και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διασπορά fake news κ.α.

Σύμφωνα με τη ντε Μπόλε, οι αστυνομίες «δεν μίλησαν πολύ» όταν οι διαμορφωτές πολιτικής και οι επιχειρήσεις συζητούσαν την τεχνολογία 5G. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως δεν είμαστε επαρκώς ενήμεροι για τις εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο, και πρέπει να βρεθούμε μπροστά σε αυτόν τον κλάδο. Πρέπει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να δώσουμε απαντήσεις» τόνισε, προσθέτοντας πως «πρέπει να βρισκόμαστε στο τραπέζι όπου γίνεται η συζήτηση για τις τεχνολογικές εξελίξεις».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.