Ρομπότ για τον καθαρισμό και το βάψιμο του εξωτερικού κτηρίων

Ένα ρομπότ που μπορεί να καθαρίζει το εξωτερικό κτηρίων ψεκάζοντας νερό ή να περνάει στρώματα μπογιάς αναπτύχθηκε από το Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης και την ELID Technology International.
Το ρομπότ ονομάζεται OutoBot και είναι έτοιμο να αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε πελάτες. Σύμφωνα με το NTU Singapore, σκοπός του είναι να αυξήσει την παραγωγικότητα, ενώ βελτιώνει τις συνθήκες ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Για τη λειτουργία του απαιτείται το μισό έμψυχο δυναμικό, ενώ μπορεί να λειτουργεί για περισσότερες ώρες σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.
Κανονικά, για το πλύσιμο ή βάψιμο της πρόσοψης ενός κτηρίου απαιτείται συνήθως πενταμελής ομάδα, δύο στο έδαφος και στην ταράτσα, και άλλα τρία άτομα στη γόνδολα. Το Outobot απαιτεί μόλις δύο εργάτες- έναν χειριστή στο έδαφος και έναν επιβλέποντα για λόγους ασφαλείας. Διαθέτει ρομποτικό βραχίονα εξοπλισμένο με κάμερα και ψεκαστήρα που μπορεί είτε να ψεκάζει νερό υψηλής πίεσης είτε μπογιά.
Όπως λέει ο Ντένις Λιμ, managing director της ELID, η ιδέα προέκυψε στο πλαίσιο του σχεδίου «Smart Nation» της Σιγκαπούρης. «Με το ταχύτατα γηράσκον εργατικό δυναμικό της Σιγκαπούρης, χρειάζεται να βρούμε τρόπους να επιτρέψουμε στους εργαζομένους μας να συνεχίσουν να συνεισφέρουν, παρά τη μεγάλη ηλικία τους» είπε ο ίδιος.
Το ρομπότ αποτελείται από έναν βραχίονα τοποθετημένο σε μια ειδικά σχεδιασμένη αυτόματη γόνδολα και το βάρος του είναι κάτω των 500 κιλών. Το Outobot εξετάζει την εξωτερική επιφάνεια του κτηρίου με κάμερα και αυτόματα εντοπίζει τις περιοχές που χρειάζονται βάψιμο ή καθάρισμα, αποφεύγοντας τα παράθυρα, Επίσης, σύμφωνα με το NTU Singapore, παρέχει καλύτερο, πιο ομοιόμορφο βάψιμο σε σχέση με τις σημερινές μεθόδους. Η διαδικασία επιταχύνεται ακόμη κατά 30%, καθώς δεν χρειάζεται να κάνει διαλείμματα, ενώ είναι κατά 20% πιο οικονομικό όσον αφορά στη χρήση μπογιάς. Για ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας, είναι δυνατή η ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών συστημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.