ScanMars: Ραντάρ για τον εντοπισμό νερού στον Άρη

Ο εντοπισμός νερού στον Άρη είναι ο σκοπός του ScanMars- ενός ιταλικού πειράματος που έλαβε χώρα σε περιοχή του Ομάν όπου οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές του Κόκκινου Πλανήτη, για τον εντοπισμό νερού κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Το ραντάρ ScanMars αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων από το Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali του INAF (Istituto Nazionale di Astrofisica) και του Πανεπιστημίου της Περούτζια. Εμφανισιακά παραπέμπει σε ανιχνευτή μετάλλων. Αυτό που κάνει το ραντάρ είανι να διερευνά το υπέδαφος εκπέμποντας και λαμβάνοντας παλμούς ραδιοκυμάτων. Περιοχές με διαφορετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους στα ραδιοκύματα, κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία εικόνας για το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια.

Το πείραμα εντασσόταν στο πλαίσιο της αποστολής AMADEE-18, υπό την αιγίδα του OeWF (Αυστριακό Φόρουμ Διαστήματος), με σκοπό την προετοιμασία για εξερεύνηση του Άρη μέσω πειραμάτων σε διάφορους τομείς- από τη μηχανολογία μέχρι την αστροβιολογία και από τη γεωφυσική μέχρι τις επιστήμες ζωής. Μετά από ειδική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του OeWF στο Ίνσμπρουκ, οι χειριστές δοκιμάσαν το ραντάρ σε τέσσερις περιοχές στο Ντοφάρ του Ομάν με διαφορετικά γεωλογικά χαρακτηριστικά.

«Η ποιότητα των δεδομένων είναι πολύ καλή- ακόμα και αν δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε χωρίς καμία αμφιβολία την ύπαρξη νερού, μπορούμε να βρίσκουμε δομές οι οποίες θα μπορούσαν να καθοδηγούν μελλοντικούς αστροναύτες έτσι ώστε να σκάβουν εκεί που είναι πιο πιθανό να βρουν» είπε ο Dr. Αλεσάντρο Φριτζέρι, ένας εκ των ερευνητών. «Δεδομένης της πρόσφατης ανακάλυψης νερού σε υγρή μορφή κάτω από την επιφάνεια του Άρη, είναι κατάλληλη στιγμή να επιδιώκουμε την ανάπτυξη τεχνικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν μελλοντικοί εξερευνητές για την ανάλυση του αρειανού υπεδάφους».

Επίσης, το ScanMars μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον πλανήτη μας- για την ακρίβεια, το ραντάρ έχει χρησιμοποιηθεί για αναλύσεις εδάφους στον σεισμό στο Αματρίτσε, τον Αύγουστο του 2016.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.