Σε νέα «θύελλα» το Facebook

Εν μέσω νέας «θύελλας» βρίσκεται το Facebook, μετά από ρεπορτάζ των New York Times όπου αναφερόταν πως η εταιρεία χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενες πρακτικές δημοσίων σχέσεων εναντίον των επικριτών και αντιπάλων του.

Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι το Facebook προέτρεψε δημοσιογράφους να διερευνήσουν εάν υπάρχουν οικονομικές σχέσεις μεταξύ του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και ενός κινήματος κατά του Facebook, καθώς και ότι επιδίωξε να δυσφημήσει επικριτές του κοινωνικού δικτύου ως αντισημίτες. Παράλληλα, οι NY Times γράφουν πως η εταιρεία διέταξε τη δημοσίευση υποτιμητικών άρθρων για αντιπάλους, περιόρισε αναρτήσεις σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές (και καθυστέρησε να αντιδράσει στο θέμα), καθώς και ότι εξέτασε το ενδεχόμενο να «σύρει» αντίπαλες εταιρείες σε υποθέσεις όπου το ίδιο δέχεται κριτική.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως η εταιρεία PR Definers κυκλοφόρησε ένα έγγραφο όπου υποστηριζόταν πως ο Σόρος ήταν ο κρυφός υποστηρικτής του κινήματος Freedom from Facebook. Το Open Society Foundations του Facebook ανακοίνωσε πως δεν έχει χρηματοδοτήσει καμπάνιες κατά του Facebook, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά της εταιρείας προκαλεί έκπληξη.

Όσον αφορά στη Definers, σε ανακοίνωσή του, το Facebook ανέφερε πως έχει δοθεί τέλος στο συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία και ότι οι NY Times «κάνουν λάθος να υποστηρίζουν πως ζητήσαμε ποτέ από τη Definers να πληρώνει ή να γράφει άρθρα εκ μέρους του Facebook ή να διασπείρει παραπληροφόρηση… H Definers όντως ενθάρρυνε δημοσιογράφους να εξετάσουν τη χρηματοδότηση του “Freedom from Facebook”. Σκοπός μας ήταν να δείξουμε πως δεν επρόκειτο απλά για μια αυθόρμητη καμπάνια από τη βάση, όπως υποστήριζαν, αλλά πως υποστηριζόταν από έναν γνωστό επικριτή της εταιρείας μας. Να υπαινίσσεται πως αυτό ήταν αντισημιτική επίθεση είναι κατακριτέο και αναληθές» υποστήριξε.

Ο επικεφαλής και ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε η chief operating officer, Σέριλ Σάντμπεργκ, γνώριζαν («ήταν στο κύκλωμα») για τις ενέργειες της Definers, τονίζοντας πως το Facebook δε συνεργάζεται πλέον με την εταιρεία. Ο Νικ Κλεγκ, πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα head of global policy του Facebook, θα διερευνήσει τη χρήση άλλων λομπιστών από πλευράς της εταιρείας και θα δώσει αναφορά στην Σάντμπεργκ, όπως αναφέρει το BBC.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζάκερμπεργκ είπε πως πρόθεση δεν ήταν να γίνει επίθεση σε ένα άτομο, αλλά να φανεί πως μια οργάνωση παρουσιάζεται ως «προσπάθεια από τη βάση», δεν ήταν αυθόρμητη. «Έχω τεράστιο σεβασμό για τον Τζορτζ Σόρος» είπε, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα απολυθεί κάποιος για τα λάθη και τις αποτυχίες της εταιρείας. Δήλωσε, ωστόσο, πως «κάποιος από την ομάδα επικοινωνίας μας πρέπει να προσέλαβε τη Definers… Επίσης, ούτε η Σέριλ (Σάντμπεργκ) ενεπλάκη. Πρέπει να έμαθε για αυτό όταν έμαθα κι εγώ» ανέφερε ο Ζάκερμπεργκ.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των χειρισμών στο θέμα της ρωσικής παρέμβασης, ενώ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάχρησης, που θα διασφαλίζει παράλληλα πως το δίκτυο παραμένει ένας «ζωντανός» χώρος ελεύθερης έκφρασης. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει σειρά μέτρων αυτορύθμισης, όπως η δημιουργία ως το τέλος του 2019 ενός ανεξάρτητου φορέα που θα εξετάζει τις αναφορές χρηστών που υποστηρίζουν πως αναρτήσεις τους απαγορεύτηκαν αδίκως. Όπως είπε, οι χρήστες θα έχουν νέα επιλογή ως προς το αν θα θέλουν να βλέπουν «ακραίο περιεχόμενο» στα news feeds τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.