Σκληρό νόμο κυβερνοασφάλειας θέτει σε ισχύ η Κίνα- αντιδράσεις από εταιρείες του εξωτερικού

Η Κίνα, αντιμέτωπη με αυξανόμενες απειλές κυβερνοτρομοκρατίας και hacking, θέτει σε ισχύ από την Πέμπτη έναν αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος προβλέπει αυστηρή παρακολούθηση των δεδομένων και της γενικότερης λειτουργίας εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Ο νόμος περάστηκε τον Νοέμβριο και απαγορεύει στους παρόχους online υπηρεσιών τη συγκέντρωση και πώληση προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ενώ παρέχει σε αυτούς τη δυνατότητα διαγραφής των πληροφοριών που τους αφορούν, σε περίπτωση κατάχρησής τους. «Αυτοί που παραβιάζουν τις διατάξεις και παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα θα είναι αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα» ανέφερε το πρακτορείο τη Δευτέρα, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα το Reuters είχε αναφέρει πως εταιρείες του εξωτερικού ασκούν πιέσεις στην κινεζική κυβέρνηση για να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του νόμου, υποστηρίζοντας πως θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις δραστηριότητές τους. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα η σχετική βιομηχανία δεδομένων της Κίνας δεν διεπόταν από συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας δεδομένων, καθώς αντ’αυτού ελεγχόταν από ασαφείς νόμους και κανονισμούς.

Επικριτές του συγκεκριμένου νόμου στο εξωτερικό υποστηρίζουν ότι απειλεί να αποκλείσει ξένες εταιρείες τεχνολογίες από τομείς που η χώρα θεωρεί «κρίσιμης σημασίας» και περιλαμβάνει ακραίες απαιτήσεις όσον αφορά σε ελέγχους ασφαλείας και δεδομένα που αποθηκεύονται σε servers στην Κίνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του PhysOrg, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται ακόμα να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την οριστικοποίηση των κανονισμών/ κανόνων που περιλαμβάνει ο νόμος: Μόλις δύο εβδομάδες πριν, ο Ζάο Ζελιάνγκ, διευθυντής του γραφείου κυβερνοασφαλείας της χώρας, μάζεψε περίπου 200 εκπροσώπους κινεζικών και ξένων εταιρειών στα κεντρικά της υπηρεσίας στο Πεκίνο. Όπως είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχοντες, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε προσχέδιο των κανονισμών μεταφοράς προσωπικών δεδομένων στο εξωτερικό, με τον Ζάο να διαβεβαιώνει πως θα αποσύρονταν ή αντικαθιστώνταν κάποια σημεία τα οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει ήδη σε ισχύ κάποιους από τους πιο αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου του Ίντερνετ, που αποτελούν το αποκαλούμενο «Σινικό (ή Μεγάλο) Firewall» («The Great Firewall»).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.