Στη Νότιο Κορέα η μεγαλύτερη συγκέντρωση ρομπότ

Στη Νότιο Κορέα, η επέλαση της μηχανής έχει προχωρήσει: η προηγμένη ασιατική χώρα έχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης πυκνότητας βιομηχανικών ρομπότ, η οποία φτάνει τα 531 συστήματα για κάθε 10.000 εργαζομένους στον κατασκευαστικό τομέα.

Σύμφωνα με την κατάταξη που παρουσίασε η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής, στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Σιγκαπούρη (398 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους), η Ιαπωνία (305) και η Γερμανία (301).

Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόλις 69 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους.

Η Ευρώπη μπορεί πάντως να θεωρηθεί πρωτοπόρος, καθώς, όπως σημειώνει η ομοσπονδία, οι 14 από τις 22 χώρες με πυκνότητα ρομπότ άνω του μέσου όρου βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάρκεια του 2016 οι πωλήσεις βιομηχανικών ρομπότ εμφάνισαν ετήσια αύξηση 14% και έφτασαν τις 290.000 μονάδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδίας, μέχρι το 2019 ο παγκόσμιος πληθυσμός βιομηχανικών ρομπότ θα φτάσει τις 2,9 εκατομμύρια μονάδες.

Η Κίνα αναδεικνύεται σε μεγάλη αγορά, καθώς αναμένεται να αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών πωλήσεων έως το 2019.

Όσον αφορά τις συνέπειες της αυτοματοποίησης στην αγορά εργασίας, η ομοσπονδία διαβεβαιώνει ότι τα ρομπότ έχουν θετικό αντίκτυπο. Στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε παράλληλα με την αύξηση της ρομποτικής αυτοματοποίησης.

Το επιχείρημα είναι ότι η μείωση του κόστους παραγωγής χάρη στις μηχανές οδηγεί σε μείωση τιμών, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη ζήτηση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.