Σύννεφα για την Apple, καταιγίδα για τους προμηθευτές της

Eντείνονται οι ανησυχίες ότι οι πωλήσεις των iPhones χάνουν τη δυναμική τους, μετά την απόφαση της Apple να μην δημοσιεύει στο εξής στοιχεία για τον αριθμό συσκευών, που πωλήθηκαν στο κάθε τρίμηνο, αλλά και εν μέσω προειδοποιήσεων από προμηθευτές της.

Χθες η μετοχή της Apple έκανε βουτιά 5%, σε μία κίνηση, που αφαίρεσε περί τα 40 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από την ιαπωνική κατασκευάστρια οθονών Japan Display, τη βρετανική εταιρεία ημιαγωγών IQE και τη Lumentum Holdings, βασικό προμηθευτή της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου Face ID στην τελευταία γενιά των iPhones.

Σήμερα οι ασιάτες προμηθευτές της κορυφαίας, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, εταιρείας του πλανήτη βλέπουν τις μετοχές τους να δέχονται σφυροκόπημα. Μεταξύ αυτών η Rival Pegatron με πτώση άνω του 5% και η Hon Hai Precision (γνωστή και ως Foxconn) με απώλειες άνω του 3%.

Η μεγαλύτερη πάροχος μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing, υποχωρεί 2,6%, ενώ η Flexium ακολουθεί με πτώση 1,5%.

Μπορεί χθες η Apple να δέχθηκε σφυροκόπημα, αλλά αναλυτές σχολιάζουν πως η αμερικανική εταιρεία μπορεί όχι απλά να επιβιώσει, αλλά και να συνεχίσει να εμφανίζει έσοδα και κέρδη- ρεκόρ, ακόμη και σε περίπτωση κάμψης του όγκου πωλήσεων των iPhone. Και τούτο γιατί αντλεί ολοένα και περισσότερα έσοδα από τις υπηρεσίες και εφαρμογές, που συνδέονται με τις συσκευές της, ενώ έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει συνεχώς τις τιμές νέων μοντέλων.

O Τιμ Κουκ το κατέστησε σαφές στην τελευταία παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου ότι η εταιρεία δεν εστιάζει πλέον στον όγκο των πωλήσεων των συσκευών της, αλλά στο κόστος τους και στη δυνατότητα να επεκτείνει συνεχώς τη βάση των πελατών για τις υπηρεσίες της.

Αντιθέτως για τους προμηθευτές της τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς αρκετοί εξ αυτών εξαρτώνται άμεσα από τον αριθμό των συσκευών, που διαθέτει στην αγορά η Apple. Aν οι εξελίξεις φέρνουν σύννεφα για την Apple, τότε η καταιγίδα έρχεται για τους προμηθευτές της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.