Συσκευή συλλογής πλαστικών αποβλήτων από ποτάμια

Μια πλωτή συσκευή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, ονόματι «Interceptor» (αναχαιτιστικό), η οποία συλλέγει κομμάτια πλαστικού από ποτάμια καθώς πλέει στα νερά, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο νεαρός Ολλανδός εφευρέτης Μπόγιαν Σλατ.

Όπως αναφέρει το Phys Org, ο 25χρονος Σλατ ίδρυσε την The Ocean Cleanup για την ανάπτυξη ενός συστήματος που εφηύρε ο ίδιος σε ηλικία 18 ετών, που μαζεύει πλαστικά απόβλητα στον ωκεανό. Ωστόσο, το «Interceptor» περνά τη δραστηριότητά του στα ποτάμια.

«Πρέπει να κλείσουμε την κάνουλα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να εμποδίσουμε τα πλαστικά να φτάνουν στον ωκεανό εξαρχής» είπε σχετικά, χαρακτηρίζοντας τα ποτάμια «αρτηρίες που μεταφέρουν τα σκουπίδια από την ξηρά στη θάλασσα».

Τρεις από τις συσκευές του Σλατ έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, και μια τέταρτη αναμένεται να αρχίσει σύντομα να χρησιμοποιείται στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο ίδιος ο νεαρός εφευρέτης εκτιμά πως 1.000 ποταμοί ευθύνονται για το 80% του πλαστικού που βγαίνει στους ωκεανούς του πλανήτη, και θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αποκαλύπτοντας το σκάφος καθαρισμού μέσω live streaming, ζήτησε τη συνδρομή χωρών που επιθυμούν να καθαρίσουν τους ποταμούς τους και επιχειρήσεων που θα ήθελαν να βοηθήσουν στο εγχείρημα.

Το σκάφος είναι σχεδιασμένο για να προσδένεται/ αγκυροβολεί σε ποτάμια και έχει ειδικά σχεδιασμένη πλώρη για να εκτρέπει μεγαλύτερα απορρίμματα, όπως κορμούς δέντρων. Λειτουργεί καθοδηγώντας τα πλαστικά απόβλητα σε ένα άνοιγμα στην πλώρη, σε έναν ιμάντα που μεταφέρει τα απόβλητα στο εσωτερικό του σκάφους, όπου αποθηκεύονται. Στη συνέχεια αποστέλλεται μήνυμα στους διαχειριστές του για να πάνε και να το αδειάσουν.

Ο Σλατ έκανε σχετική επίδειξη στο λιμάνι του Ρότερνταμ, ρίχνοντας εκατοντάδες κίτρινα πλαστικά παπάκια στο νερό, με το «αναχαιτιστικό» να τα πιάνει σχεδόν όλα.

Το κάθε μηχάνημα κοστίζει περίπου 700.000 ευρώ, ωστόσο ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κόστος θα μειωθεί καθώς αυξάνεται η παραγωγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.