Τα κατάφερε ο πύραυλος της SpaceX: Προσεδαφίστηκε χωρίς να… εκραγεί (βίντεο)

Ύστερα από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, που εξελίχθηκαν σε εκρήξεις, ο πύραυλος – φορέας Starship της SpaceX κατάφερε να προσεδαφιστεί… ακέραιος.

Το πρωτότυπο του πυραύλου-φορέα Starship της SpaceX έκανε την Τετάρτη (05.05.2021) την πρώτη επιτυχή προσεδάφιση του, στη διάρκεια της τελευταίας δοκιμαστικής πτήσης του οχήματος εκτόξευσης επόμενης γενιάς.

Για να φτάσουμε στην επιτυχημένη προσεδάφιση, βέβαια, υπήρξα τέσσερις προηγούμενες αποτυχημένες. Προσπάθειες που κατέληξαν σε εκρήξεις και καταστροφή εξοπλισμού πολλών… εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Η επιτυχής προσεδάφιση του Starship της SpaceX είναι μία σημαντική εξέλιξη για την ιδιωτική εταιρία πυραυλικών εκτοξεύσεων του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός διαστημικού οχήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων, για τη μεταφορά αστροναυτών, αλλά και μεγάλων φορτίων στο φεγγάρι, αλλά και στον πλανήτη Άρη.

Το διαστημόπλοιο SN15 εκτοξεύτηκε από το πεδίο εκτοξεύσεων του SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, φτάνοντας στο μέγιστο προγραμματισμένο ύψος πτήσης των 10 χιλιομέτρων, ενώ στη συνέχεια, αιωρήθηκε στιγμιαία, πριν λάβει πορεία καθόδου, υπό στοιχεία αεροδυναμικού ελέγχου για την τελική προσεδάφισή του στη γη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες Reuters