Τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα «διαβάζουν» τα συναισθήματα των οδηγών

Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον τα αυτοκίνητα θα έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση του οδηγού και θα παρεμβαίνουν, όταν χρειαστεί, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Autonomous, η εταιρεία τεχνολογίας Affectiva έχει εξελίξει ένα προηγμένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου το οποίο μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλά αυτοκίνητα.

Το σύστημα της Affectiva χρησιμοποιεί την εμπρόσθια κάμερα smartphone η οποία είναι ικανή να αναγνωρίσει 33 διαφορετικές αντιδράσεις του προσώπου. Ο επεξεργαστής του συστήματος μπορεί να υπολογίσει μέσα από 5 εκατομμύρια εκφράσεις προσώπου και να αποφασίσει αναλόγως την έκφραση του εκάστοτε οδηγού. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει επτά διαφορετικά συναισθήματα, μεταξύ αυτών την έκπληξη, την χαρά και το φόβο.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση ενός αυτόνομου οχήματος οι παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν με βάση το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της Affectiva είναι πολλές και εντυπωσιακές. Από το πάρει το όχημα τον πλήρη έλεγχο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι να αλλάξει από μόνο του τον τρόπο οδήγησης σε περίπτωση που οι αισθητήρες του συστήματος διαπιστώσουν ότι κάποιος επιβάτης του οχήματος φοβάται.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα CNET, ο product manager της εταιρείας, Abdelrahman Mahmoud, υποστήριξε πως τα οχήματα που θα παρακολουθούν τα συναισθήματα των οδηγών θα μπορούν να επεμβαίνουν είτε για να τους ηρεμήσουν σε περίπτωση που έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, είτε για να τους ειδοποιήσουν στην περίπτωση που είναι αφηρημένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Affectiva συνεργάζεται ήδη με αυτοκινητοβιομηχανίες από την Ιαπωνία και τη Γερμανία ώστε η συγκεκριμένη τεχνολογία να περάσει σύντομα στο δρόμο, ενώ μέσα στο 2018 αναμένεται να έχει έτοιμο πρωτότυπο για δοκιμές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.