Τα ρομπότ θα δημιουργήσουν περισσότερες δουλειές από αυτές που θα εξαφανίσουν

Εκατομμύρια εκτιμάται πως θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν λόγω των εξάπλωσης της χρήσης των ρομπότ και της αυτοματοποίησης, ωστόσο, σύμφωνα με report του World Economic Forum, οι άνθρωποι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να τα φοβούνται τόσο πολύ, καθώς αυτές που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερες από αυτές που θα εξαφανιστούν.

Όπως αναφέρει το BBC, το WEF προβλέπει ότι τα ρομπότ θα εξαφανίσουν 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως ως το 2022, αλλά θα δημιουργήσουν 133 εκατομμύρια καινούριες- δημιουργώντας «θετικό πρόσημο». Ακόμη, εκτιμάται πως η πρόοδος στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα αποδεσμεύσει εργαζομένους για νέες εργασίες- ωστόσο σημειώνεται πως είναι πολλοί αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι θέσεις εργασίας που χάνονται θα αντκατασταθούν.

Το WEF εκτιμά πως τα ρομπότ και οι αλγόριθμοι θα «βελτιώσουν σημαντικά» την παραγωγικότητα στις υπάρχουσες δουλειές και θα οδηγήσει σε πολλές νέες μέσα στα επόμενα χρόνια: Ως εκ τούτου, θα υπάρχουν περισσότεροι αναλυτές δεδομένων (data analysts), software developers, καθώς και δουλειές που βασίζονται σε «αποκλειστικά ανθρώπινες ιδιότητες», όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η εκπαίδευση κ.α. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως τα οφέλη αυτά θα προκύψουν αφού πρώτα προκληθεί «σημαντική αναταραχή», καθώς κάποιες δουλειές θα εκλείπουν. Ειδικότερα, εκτιμάται πως ρομπότ θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο θέσεις σε εταιρείες λογιστών, εργοστάσια και ταχυδρομεία, καθώς και σε ταμεία, θέσεις γραμματέων κ.α. Εν μέσω αυτής της τάσης, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επανεκπαιδεύονται προκειμένου να αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους. Επίσης, το WEF απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν «πλέγματα προστασίας» για εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους.

Σημειώνεται πως τον Αύγουστο ο Άντι Χαλντέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of England,είχε προειδοποιήσει πως τα ρομπότ θα μπορούσαν να εξαφανίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Βρετανία.

Ωστόσο, τον Απρίλιο, σε report του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ασφάλεια (ΟΟΣΑ). Αναφερόταν ότι οι θέσεις εργασίας που πρόκειται να χαθούν εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ είναι λιγότερες από ό,τι αναφέρεται σε μια μεγάλη, ευρέως αποδεκτή μελέτη του Oxford University το 2013, βάσει της οποίας περίπου το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ το 2010 και το 35% στη Μ. Βρετανία διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο από την αυτοματοποίηση μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Βάσει των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 10 και 12%- αν και αναγνωριζόταν πως πολλοί εργαζόμενοι θα δουν τις δουλειές τους να αλλάζουν σημαντικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.