Τηλεχειριζόμενο σωσίβιο για διάσωση κολυμβητών

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα ενώ βρίσκεται στο νερό, οι πρώτες στιγμές είναι κρίσιμης σημασίας – και για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορες συσκευές παροχής βοήθειας σε κολυμβητές και ναυαγούς, που αξιοποιούν τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Μία εξ αυτών είναι το Dolphin 1 Smart Lifebuoy- μια συσκευή που ρίχνεται στη θάλασσσα και στη συνέχεια κατευθύνεται μέσω τηλεχειρισμού στον άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Σύμφωνα με το New Atlas, η συσκευή λειτουργεί ως εξής: Μόλις γίνει αντιληπτό πως ένας κολυμβητής κινδυνεύει, οι διασώστες πετούν στο νερό το Dolphin 1 και το κατευθύνουν μέσω τηλεχειρισμού στον «στόχο». Η εμβέλεια τηλεχειρισμού είναι 500 μέτρα, και εάν το σκάφος- σωσίβιο αναποδογυρίσει λόγω κυμάτων, ο χειριστής μπορεί να το επαναφέρει εύκολα στην κανονική του θέση.

Το τηλεχειριζόμενο σωσίβιο έχει «μαξιλάρι» μπροστά για να αποφεύγονται τραυματισμοί και χτυπήματα στο άτομο που χρειάζεται βοήθεια, καθώς και φώτα ομίχλης για συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Οι δύο προπέλες του είναι κλεισμένοι σε ειδικά καλύμματα για να αποφεύγεται επαφή με τα χέρια του ατόμου υπό διάσωση, καθώς και για να μην μπλέκονται σε αυτές σκουπίδια, φύκια κ.α.

Η μέγιστη ταχύτητα είναι 15 χλμ/ ώρα και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ανά φόρτιση είναι 30 λεπτά. Το Dolphin 1 είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί ο ναυαγός να ανεβάσει τον κορμό του πάνω του και να πιαστεί από τις χειρολαβές ή τα σκοινιά του, έτσι ώστε να μεταφερθεί με ασφάλεια στην ακτή.

Η εταιρεία, OceanAlpha (εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ) έχει ανακοινώσει πως το Dolphin 1 έχει τεθεί σε μαζική παραγωγή και είναι ήδη διαθέσιμο, με προτεινόμενη τιμή 5.500 δολάρια ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.