Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έγινε 27 χρονών

Τα 27 χρόνια «ζωής» έκλεισε τη Δευτέρα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Το Hubble τέθηκε σε τροχιά στις 24 Απριλίου 1990 από το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery, με την προοπτική της εξερεύνησης του διαστήματος.

Αν και δεν ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν ένα από τα πιο ευέλικτα και έδωσε σημαντικά αποτελέσματα με εικόνες που δεν ήταν εφικτό να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια.

Πάντως, αυτά τα χρόνια δεν ήταν όλα ρόδινα, καθώς αρκετές αποστολές επιδιόρθωσης έχουν σταλεί στο διάστημα, με την πρώτη να είναι καθοριστικής σημασίας, αφού το οπτικό σύστημα ήταν ελαττωματικό και έστελνε θαμπές φωτογραφίες μέχρι να επισκευαστεί.

Οι επισκευές βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα των εικόνων, βοηθώντας τους επιστήμονες σε μία σειρά ερευνών.

Το Hubble φαίνεται να ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και ως «οδηγός» των τεχνολογικών εξελίξεων στη Γη, όπως είχε αναφέρει προ διετίας, με αφορμή τα 25α γενέθλια του διαστημικού τηλεσκοπίου, ο επιστήμονας Κένεθ Κάρπετερ, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.

«Πολλές από τις τεχνολογικές εξελίξεις που παρατηρούνται σε τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα, έρχονται ως αποτέλεσμα της ανάγκης για δημιουργία ισχυρών, φθηνών και μικρών ηλεκτρονικών συσκευών για διαστημικά σκάφη όπως το Hubble», εξήγησε ο κ. Κάρπεντερ, κάνοντας λόγο «ίσως για τη μεγαλύτερη επιτυχία της NASA, μετά από τις επανδρωμένες αποστολές».

«Η άποψή μας για το σύμπαν άλλαξε μετά από όλα όσα μας έδειξε το Hubble», παρατήρησε ο κ. Κάρπεντερ, με το διαστημικό τηλεσκόπιο να έχει «ξεκλειδώσει» πολλά μυστικά από το 1990.

Ο διάδοχός του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb -το οποίο έχει εισέλθει σε φάση δοκιμών- αναμένεται να «κοιτάξει» ακόμα πιο μακριά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.