To μυστικό για την κατάκτηση του Μουντιάλ είναι η σωστή… μουσική

Μια ενδιαφέρουσα και αναμφισβήτητα άκρως επίκαιρη έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή για να κερδίσει μια ομάδα ποδοσφαίρου ένα αγώνα δεν πρέπει να έχει καλό προπονητή αλλά καλό… dj αφού το μυστικό της επιτυχίας δεν κρύβεται στην προπόνηση και την τακτική της ομάδας αλλά στην μουσική που θα ακούν οι ποδοσφαιριστές λίγο πριν την έναρξη ενός αγώνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν την αγωνιστική συμπεριφορά μερικών δεκάδων ποδοσφαιριστών στο αγγλικό πρωτάθλημα, την Premier League, που μαζί με το ισπανικό είναι τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε νεαρούς ποδοσφαιριστές ηλικίας 16-23 ετών τους οποίους παρακολουθούσαν σε όλη την διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Δρ. Κώστας Καραγιώργης, αναπληρωτής επικεφαλής ερευνών στη Σχολή Αθλημάτων και Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Brunel. Ο Δρ. Καραγιώργης τα τελευταία 20 χρόνια ασχολείται επισταμένα με την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην μουσική και τα σπορ.

Η έρευνα δείχνει ότι το να ακούει κάποιος ποδοσφαιριστής την αγαπημένη του μουσική λίγο πριν ένα αγώνα αυξάνει την απόδοση του ενώ αντίθετα αν δεν ακούσει μουσική πριν το ματς ο παίκτης δεν θα νιώθει καλά ψυχολογικά και ειδικότερα ότι δεν είναι καλά προετοιμασμένος ανεξάρτητα από την προπόνηση και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί για το συγκεκριμένο αγώνα.

«Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν τις συναισθηματικές, τις γνωσιακές αλλά και συμπεριφορικές αντιδράσεις των νεαρής ηλικίας ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται όμως στο τοπ επίπεδο. Ο ρόλος της μουσικής στο ποδόσφαιρο είναι ίσως πιο σημαντικός από όσο πιστεύαμε αφού δημιουργεί συμβολισμούς και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους παίκτες μιας ομάδας τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων και όλο αυτό παράγει ανάλογα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα μέσα στο γήπεδο» αναφέρει ο δρ. Καραγιώργης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις δημοφιλέστερες μουσικές προτιμήσεις των ποδοσφαιριστών που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν η Ριάνα και ο Κάνιε Γουέστ που εκτός από τα τραγούδια του είναι φυσικά γνωστός και από τον γάμο του με την Κιμ Καρντάσιαν. Η ερευνητική ομάδα θα επεκτείνει τώρα την έρευνα της και σε άλλα σπορ όπως το μπάσκετ, το ράγκμπι και το χόκει αφού πιστεύουν ότι η μουσική θα έχει επίδραση παρόμοια με αυτή στους ποδοσφαιριστές και στους αθλητές των άλλων σπορ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.