Τριπλασιάστηκαν οι επιθέσεις σε «έξυπνες» συσκευές

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι συσκευές ΔτΠ (=Διαδίκτυο των Πραγμάτων/Internet of Things) δέχθηκαν περισσότερες από 120.000 επιθέσεις τροποποιημένων κακόβουλων λογισμικών, σύμφωνα με σχετική έκθεση της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε για ολόκληρο το 2017. Η Kaspersky Lab προειδοποιεί ότι η ραγδαία αύξηση στην ευρύτερη οικογένεια των κακόβουλων λογισμικών που στοχεύουν έξυπνες συσκευές, είναι η συνέχεια μίας επικίνδυνης τάσης. Επίσης, όπως επισημαίνει, το 2017, δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των απειλών που αφορούσαν έξυπνες συσκευές σε σχέση με το 2016.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έκθεσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο αριθμός των τροποποιήσεων κακόβουλου λογισμικού, με στόχο συσκευές ΔτΠ που έχουν καταχωρηθεί από ερευνητές, ήταν τριπλάσιος από τον αριθμό που καταχωρήθηκε σε ολόκληρο το 2017. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πιο δημοφιλής μέθοδος διάδοσης του κακόβουλου λογισμικού εξακολουθεί να είναι η επαναλαμβανόμενη χρήση κωδικών πρόσβασης σε διάφορους συνδυασμούς. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται στο 93% των εντοπισμένων επιθέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για να μειωθεί ο κίνδυνος “μόλυνσης”, συνιστάται στους χρήστες:

– Να εγκαθιστούν ενημερώσεις για το υλικολογισμικό που χρησιμοποιούν το συντομότερο δυνατόν. Μόλις βρεθεί μία ευπάθεια, μπορεί να διορθωθεί, μέσω ενημερώσεων.

– Να αλλάζουν πάντα τους προεγκατεστημένους κωδικούς πρόσβασης και να χρησιμοποιούν περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης που περιλαμβάνουν κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

– Να επανεκκινούν μία συσκευή, μόλις νομίζουν ότι ενεργεί παράξενα. Μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούν από το υπάρχον κακόβουλο λογισμικό, αλλά αυτό δεν μειώνει τον κίνδυνο να πάθει άλλη “μόλυνση”».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.