Vodafone: Νέα τηλεοπτική πλατφόρμα το 2018

Νέα τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία θα δώσει καινούριες δυνατότητες στο Vodafone TV, καθώς θα έχει χαρακτήρα over-the-top (OTT), θα παρέχει τηλεοπτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως δικτύων και συσκευών και θα προσφέρει ευελιξία, σύγχρονες τεχνολογίες και ποιοτικό περιεχόμενο, θα εγκαινιάσει εντός του 2018 η Vodafone Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας η πρόσφατη εμπορική συμφωνία με τη Forthnet ΦΟΡΘ για τη διανομή των καναλιών Novasports είναι επαναστατική για τα ελληνικά δεδομένα, «ξεκλείδωσε» μία ολόκληρη αγορά και επιτρέπει στη Vodafone να παρέχει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Γεγονός είναι ότι ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, μίλησε πέρσι για πρώτη φορά δημόσια για την ανάγκη να παύσει η αποκλειστικότητα του premium τηλεοπτικού περιεχομένου και επιβεβαιώθηκε για την ορθότητα της άποψής του. Το μοντέλο αυτό αλλάζει σταδιακά τη λειτουργία της αγοράς με τα περιθώρια ανάπτυξης να θεωρούνται μεγάλα καθώς η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης σήμερα στη χώρα είναι στο 24%, ενώ ο μέσο όρος στις χώρες μέλη της ΕΕ είναι 50%.

Στο μεταξύ η πρόοδος της ευρυζωνικότητας και η υλοποίηση των δικτύων νέας γενιάς θα έχουν καταλυτική επίδραση στην περαιτέρω εξάπλωση της συνδρομητικής IPTV (τηλεόραση μέσω διαδικτύου). Στο πλαίσιο αυτό η Vodafone έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) η οποία έχει υποβληθεί και εγκριθεί ως επενδυτικό πλάνο από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring/NGA και αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020. Η πρώτη περιοχή, στην οποία θα ολοκληρωθεί δίκτυο FTTH σε μεγάλη κλίμακα, είναι ο Βύρωνας, όπου θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, η πρόσβαση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς και η κάθετη υλοποίηση στα κτήρια, μέχρι το σπίτι του τελικού χρήστη.

Ο κ. Μπρουμίδης απαντώντας χθες σε σχετικά ερωτήματα των Μέσων Ενημέρωσης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον της Vodafone για τις Cyta και Forthnet (για την πρώτη αναμένεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές στις 19 του τρέχοντος μηνός και για τη δεύτερη εκκρεμεί η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί) ενώ αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν την τηλεπικοινωνιακή αγορά:

Το πρώτο σχετίζεται με τη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των δικτύων νέας γενιάς. Η Vodafone στηρίζει τις πρωτοβουλίες της πολιτείας για την υλοποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Πλάνου και τη χρήση πόρων για την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα (προβλέπεται η διάθεση 400 εκατ. ευρώ). Παράλληλα μαζί με τον ΟΤΕ ΟΤΕ και τη Wind, έχει απευθύνει επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η οποία δηλώνει την υποστήριξη στο Εθνικό Πλάνο, αλλά επισημαίνει και την ανάγκη επιπλέον πόρων, μεταξύ άλλων, και πόρων που θα επέτρεπαν την περαιτέρω ενίσχυση του Super Fast Broadband με την επιδότηση του κόστους της κάθετης καλωδίωσης στα κτήρια.

Το δεύτερο αποτελεί έμμεση απάντηση στα όσα είπε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ για τη ρύθμιση της αγοράς και ειδικότερα για την ανάγκη η ρύθμιση να γίνεται εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων όπως σήμερα, αλλά και αιχμή για την καθυστέρηση που σημειώνεται στη λήψη σημαντικών αποφάσεων από την ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Vodafone «η ελληνική αγορά αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που επηρεάζουν τον ανταγωνισμό, τις δυνατότητες των καταναλωτών και τις επενδύσεις. Η ρύθμιση και η έγκαιρη (προληπτική και μη) παρέμβαση είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την υλοποίηση επενδύσεων, και τη διασφάλιση ότι δεν υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβαση και στη συμπεριφορά στη χονδρική αγορά, οι οποίες θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Ένα τέτοιο παράδειγμα προληπτικής ρύθμισης είναι ο έλεγχος των προϊόντων λιανικής του παρόχου με δεσπόζουσα θέση, δηλαδή του ΟΤΕ που έχει οριστεί ως πάροχος με Σημαντική Ισχύ (δεσπόζουσα θέση) στην Εθνική Αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση. Σκοπός της υποχρέωσης αυτής είναι να αποφευχθεί ο περιορισμός των ανταγωνιστών από τη δυνατότητα να έχουν ένα τουλάχιστον εύλογο εμπορικό κέρδος στις λιανικές αγορές που δραστηριοποιούνται, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην ως άνω υπό ρύθμιση αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης». Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της Vodafone, «επειδή η προληπτική ρύθμιση δεν είναι πάντοτε αρκετή και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο ΟΤΕ έχει υιοθετήσει πρακτικές οι οποίες βλάπτουν τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και συστηματική εποπτεία της λειτουργίας της αγοράς και θα πρέπει οι τυχόν καταγγελίες ή διαφορές να επιλύονται μέσα σε εύλογο χρόνο. Η αδικαιολόγητα καθυστερημένη παρέμβαση συνιστά τελικά μη επίλυση, εφόσον πια οι αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές παγιώνονται και τα αποτελέσματά τους δεν ανατρέπονται. Η καταγγελία της Vodafone για την καρτοκινητή, η οποία εκκρεμεί από το 2012 και επί της οποίας ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση από την ΕΕΤΤ, είναι ένα τέτοιο πολύ αρνητικό παράδειγμα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.