WSJ: Ρώσοι χάκερ έκλεψαν αμερικανικά κυβερνομυστικά από την NSA

Χάκερ υποστηριζόμενοι από τη ρωσική κυβέρνηση έκλεψαν απόρρητα αμερικανικά κυβερνομυστικά από την NSA το 2015, όταν ένας ανάδοχος έργου πέρασε πληροφορίες στον υπολογιστή του, όπως ανέφερε η Wall Street Journal την Πέμπτη, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υποκλοπή αυτή περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με διείσδυση σε ξένα δίκτυα υπολογιστών και μεθόδους προστασίας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις και εκτιμάται ότι είναι μια από τις σημαντικότερες παραβιάσεις ασφαλείας που έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής.

Η NSA αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια, επικαλούμενη την πολιτική της ως υπηρεσία ποτέ να μην σχολιάζει ζητήματα συνεργατών ή προσωπικού τους. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας – ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, εάν επιβεβαιωθεί πως όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά παραβιάσεων που έχουν να κάνουν με απόρρητα δεδομένα στη γνωστή για τη μυστικοπάθειά της υπηρεσία, περιλαμβανομένων των διαρροών που έγιναν το 2013, στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν.

Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης πως ο εν λόγω ανάδοχος έργου χρησιμοποίησε λογισμικό antivirus από την, εδρεύουσα στη Μόσχα, Kaspersky Lab, υποστηρίζοντας – επικαλούμενη ανώνυμες πηγές – πως οι Ρώσοι χάκερ ίσως χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να εντοπίσουν και στοχεύσουν τα επίμαχα αρχεία.
Υπενθυμίζεται πως η χρήση προϊόντων της Kaspersky έχει απαγορευτεί σε δίκτυα αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών, λόγω υποψιών πως η εταιρεία βοηθά το Κρεμλίνο σε κατασκοπευτικές του δραστηριότητες. Από πλευράς της, η Kaspersky αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες και εξέδωσε την Πέμπτη ανακοίνωση όπου υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη μέση μιας γεωπολιτικής διαμάχης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.