Ικανοποίηση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ από τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές για την επίτευξη του στόχου της συγκέντρωσης των 120 υπογραφών ώστε να τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».
Η Κουμουνδούρου κρίνει θετικά τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν καταθέσουν ξεχωριστές προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις έχουν κοινό τόπο και οι υπογραφές των βουλευτών πρέπει να αθροιστούν, κατά το προηγούμενο για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ μετ’ επιτάσεως εξαιρούν από το άθροισμα τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Ωστόσο, η προσπάθεια για τη συλλογή των υπογραφών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς συνεκτιμάται το ενδεχόμενο κάποιοι από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να μην υπογράψουν την πρόταση. Ο αριθμός των βουλευτών αυτών θα εξαρτηθεί από το εάν η απόφαση για αυτόνομη πρόταση που έλαβαν τα όργανα της ΔΗΜΑΡ χθες, Τρίτη, θα κάμψει τις ενστάσεις των διαφωνούντων.
Με δεδομένη τη στήριξη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και θεωρώντας ότι θα προσμετρηθούν οι υπογραφές των μελών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, η Κουμουνδούρου εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ήδη, τα αποτελέσματα των επαφών δημιουργούν αισιοδοξία, καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών που συντάσσονται με την πρόταση. Αυτοί είναι: ο Πάρις Μουτσινάς, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Νίκος Σταυρογιάννης, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Ν.Νικολόπουλος, Γ.Νταβρής, Γ.Γιοβανόπουλος και Β.Καπερνάρος.
Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Ανδρουλάκης φαίνεται πως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υπογραφής, ενώ δεν έχουν διευκρινίσει τη στάση τους η Μίκα Ιατρίδου, η Χ.Γιαταγάνα και ο Γ.Κουράκος.
Κατά της πρότασης τάσσονται οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρ.Αηδόνης, που ουσιαστικά «ανήκουν» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως στελέχη της Ελιάς.
Στελέχη της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν, δε, να υπάρξουν διαρροές ακόμη κι από την κυβερνητική πλευρά, καθώς υπάρχουν βουλευτές που προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, δηλαδή από περιοχές που πλήττονται ευθέως από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι οποίοι δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν από την κυβερνητική γραμμή.