Δεν υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο Αθήνας – Λευκωσίας λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Για άριστες σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο με αφορμή την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας για τις τοποθετήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους.
Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ότι δεν πρόκειται για διάβημα ενώ ξεκαθάρισε ότι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό.
Ο υπουργός δήλωσε ότι απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον, με την οποία την πληροφορεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συγκατανεύσει σε σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης, εάν δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή η θέση της Τουρκίας.
«Το υποψήφιο κράτος μέλος οφείλει να καταθέτει εκ των προτέρων τις θέσεις του για να είναι γνωστές στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να δίνεται η κατάλληλη απάντηση εκ μέρους των 28 μελών της ΕΕ», είπε.
Η Τουρκία δεν είχε καταθέσει από προηγουμένως το έγγραφο των 106 σελίδων, που υπέβαλε στο τέλος του Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στο οποίο γινόταν λόγος για «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είναι πράγματα ιδιαίτερα ανησυχητικά», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Τουρκίας «είναι να εξαρτήσει πλήρως τα κατεχόμενα από την ίδια».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ έχει ζητήσει διευκολύνσεις από την Κύπρο στα ραντάρ του Τροόδους, ο κ. Κασουλίδης περιορίστηκε να πει ότι για το Τρόοδος υπάρχει μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που στόχο έχει την επόπτευση, όσον μας αφορά, της κυπριακής ΑΟΖ.