Άνοιγμα Αλ. Τσίπρα σε πολλαπλές κατευθύνσεις για «νέο συνασπισμό εξουσίας»

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας», παρουσιάζει με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας κάλεσμα για ενότητα, σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρώην μνημονιακούς και ΔΗΜΑΡ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας, απευθύνεται αρχικά προς το ΚΚΕ, και σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζητά να απαρνηθεί τις θέσεις και τις αρχές του, αλλά να συμβάλει με αυτές στη διαμόρφωση ενός προγράμματος αριστερής διεξόδου. «Η κρισιμότητα των κοινωνικών συνθηκών απαγορεύει τις εμφύλιες αντιπαραθέσεις», τονίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Σε ό,τι αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Οικολόγους Πρασίνους, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως είναι περισσότερα τα ζητήματα που συνδέουν τα δυο κόμματα με το ΣΥΡΙΖΑ από εκείνα που τα χωρίζουν. Σημειώνει μάλιστα, πως «ο δρόμος της ενότητας δεν αθροίζει δυνάμεις, τις πολλαπλασιάζει».

Πλατύ άνοιγμα σε πρώην μνημονιακούς – ΔΗΜΑΡ
«Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να απευθύνει πλατύ άνοιγμα σε ανεξάρτητους βουλευτές, ρεύματα και ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά «την πολιτική του μνημονίου.
Ιδιαίτερα για τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έντιμο πολιτικό διάλογο με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα του κόμματος, να αποφασίσει συλλογικά «αν εγκαταλείπουν τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σ’ ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».

Ενότητα για να έρθει η αναγκαία αυτοδυναμία
Ο κ. Τσίπρας, μιλά για το χτίσιμο της νέας Ελλάδας λέγοντας πως είναι ένα «ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα» το οποίο απαιτεί μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά ευρεία ενότητα αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων «ικανή να φέρει την αναγκαία αυτοδυναμία και ένα νέο συνασπισμό εξουσίας».

Το περίγραμμα του προγράμματος «αριστερής διεξόδου»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει το περίγραμμα του κοινού προγράμματος «αριστερής διεξόδου», το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά:
Απεμπλοκή από το καθεστώς του Μνημονίου και της λιτότητας
Αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.
Επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.
Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους
Δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα
Αναδιανομή του εισοδήματος
Ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα
Καθιέρωση της απλής αναλογικής
Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ευθύνη της πρώτης πολιτικής δύναμης θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες» καταλήγει στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.