Παραιτήθηκε ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο

Η παραίτηση την Τετάρτη του έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, Παναγιώτη Ζωγράφου, ήταν εντελώς απροσδόκητο γεγονός, ίσως και επειδή ο 60χρονος διπλωμάτης είχε στενότατη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά -πολιτική και συγγενική.

Η παραίτηση ήρθε 24 ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, όλα δείχνουν ότι οφείλεται πρωτίστως σε αυτήν.

Όπως εικάζεται, η Αθήνα ήταν από καιρό δυσαρεστημένη μαζί του -το υπουργείο Eξωτερικών του καταλόγιζε ότι δίνει ελλιπή εικόνα για τις προθέσεις και τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης. Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε στον αποκλεισμό του κ. Ζωγράφου από την αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό που επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης την Άνγκελα Μέρκελ. Το αποκορύφωμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ένα έντονο φραστικό επεισόδιο με τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη στο λόμπι του βερολινέζικου ξενοδοχείου Hilton λίγο πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας για την Αθήνα.

Η παραίτηση του πρέσβη είναι, σύμφωνα με έλληνα διπλωμάτη στο Βερολίνο που είναι γνώστης της υπόθεσης και θέλει να μείνει ανώνυμος, οριστική και αμετάκλητη. «Θα την υποβάλει και για δεύτερη φορά εντός δεκαπενθημέρου, όπως προβλέπει ο διπλωματικός κώδικας, για να είναι τελεσίδικη» λέει. Κι αυτό σημαίνει ότι θα τερματίσει τη θητεία του δέκα περίπου μήνες πριν το προβλεπόμενο τέλος της, τον Αύγουστο του 2015.

Ο ίδιος διπλωμάτης διέψευσε τις πληροφορίες, ότι η παραίτηση έχει σχέση με την κριτική που άσκησε ο Κάρολος Παπούλιας στους υπεύθυνους για την κατασκευή του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Κατά την επίσκεψη του στη γερμανική πρωτεύουσα προ τριών περίπου εβδομάδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει:

«Για μια ακόμη φορά φεύγω απογοητευμένος από την υπό κατασκευή πρεσβεία μας στο Βερολίνο, ένα έργο που έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει. Δεν έχει τελειώσει, έχει γίνει της Άρτας το γεφύρι. Νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι αυτής της μεγάλης καθυστέρησης».

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα είχαν συμπεριλάβει και τον κ .Ζωγράφο σε αυτούς τους «υπεύθυνους». «Μεγάλο λάθος» αντιτείνει ο ίδιος διπλωμάτης. «Ο Ζωγράφος ήρθε μόλις τον Απρίλιο του 2013 στην Αθήνα. Εξάλλου, η κατασκευαστική εταιρία δεν υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά σε άλλες κατασκευαστικές υπηρεσίες».

Εκ μέρους των Γερμανών δεν υπήρξαν ακόμη αντιδράσεις για το γεγονός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.