«Πιλότος» για τη μάχη της Προεδρίας το δημοψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Την πρώτη προσπάθεια, που ενδεχομένως αποτελέσει κρας τεστ, για τη συγκρότηση του αναγκαίου αριθμού των 121 βουλευτών εν όψει της φθινοπωρινής μάχης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για δημοψήφισμα αναφορικά με τη «μικρή ΔΕΗ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών βουλευτών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία για την διενέργεια δημοψηφίσματος προς ακύρωση ψηφισμένου νομοσχεδίου (αρ. 44, παρ. 2).

Για να συμβεί αυτό, απαιτείται η διατύπωση σχετικής πρότασης από τα δύο πέμπτα των βουλευτών, δηλαδή από τον «μαγικό» αριθμό των 120.

Είναι σαφές και από τις εκτιμήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την πρωτοβουλία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να καταδείξει πως έχει δυνατότητα δημιουργίας κοινοβουλευτικού μετώπου κρίσιμου και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Εκτιμούν δηλαδή στην Κουμουνδούρου, ότι αν και εφόσον από το Σάββατο κι έπειτα, οπότε και τίθεται σε ψηφοφορία στο α’ θερινό τμήμα το επίμαχο νομοσχέδιο, κατορθώσουν να αποσπάσουν την συναίνεση 120 βουλευτών [49 βουλευτών πλέον των 71 του ΣΥΡΙΖΑ], θα σταλεί το μήνυμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να εμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έτσι να προκαλέσει εκλογές.

Σημειώνεται πάντως, ότι η πρόταση που διατύπωσε χθες δημοσίως ο κ. Τσίπρας δεν έχει συζητηθεί με τις ηγεσίες των δυνάμει ενδιαφερόμενων κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Σχετικές πρωτοβουλίες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να αναληφθούν τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα φανεί αν οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι βάσιμες ή όχι.

Ήδη, πάντως, το ΚΚΕ εμφανίστηκε θετικό σε δημοψήφισμα, αν και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σε «άλλη βάση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.