Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τις αποφάσεις του ΣτΕ

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση το λεγόμενο «πορτογαλικό σύνδρομο», οι αποφάσεις δηλαδή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που δικαιώνουν ομάδες εργαζομένων, δημιουργώντας νέες τρύπες στον προϋπολογισμό.
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση κυβερνητικού στελέχους, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, ότι «τις τελευταίες ημέρες η χώρα μοιάζει σαν να έχει κυβέρνηση δικαστών!».
Η πρώτη γραμμή άμυνας του Μαξίμου -με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- να μην ισχύσει και για τους βουλευτές η ρύθμιση για την επαναφορά των απολαβών των δικαστικών στην προ του 2012 κατάσταση.
Για το συγκεκριμένο πάντως θέμα, λένε στο Μαξίμου, οι αυξήσεις αυτές περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015 – 2018.
Η δεύτερη συμπεραίνεται από μια ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών και αφορούσε την εφαρμογή δύο αποφάσεων του ΣτΕ με τις οποίες χαρακτηριζόταν παράνομη η φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί και του επιδόματος αλλοδαπής που λαμβάνουν όσου δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται στο εξωτερικό.
Η εγκύκλιος έλεγε ότι οι εν λόγω αποφάσεις θα εφαρμόζονται μόνο για τους φορολογούμενους που έχουν προσφύγει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και όχι για ολόκληρο τον κλάδο.
Ωστόσο ο προβληματισμός εντός της κυβέρνησης είναι εμφανής. Όπως παραδέχεται κυβερνητικός στέλεχος μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ -που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στα ειδικά μισθολόγια- για να καλυφθούν οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό «πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα».
Την ίδια ώρα κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως θα εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αναμένονται και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ καθώς είναι πολλοί οι επαγγελματικοί κλάδοι οι οποίοι έχουν προσφύγει εναντίον των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.