Κυβέρνηση: Οι απόψεις περί δημοψηφίσματος δεν αθροίζονται

«Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στη διάρκεια συζήτησης που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι ότι αν οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα στην υπόθεση της ΔΕΗ είναι ομοειδείς και ταυτόσημες, οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, γιατί, όπως τονίζει, αυτό επιβάλλει «η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας)».

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», φανερώνει τον φόβο για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως «δεν υπάρχει θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής» προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις που προωθούνται από τα κόμματα δεν είναι ομοειδείς και πως «οι μόνες που συμπίπτουν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής».

Κορυφαίος υπουργός και συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε κατηγορηματικά στην εφημερίδα Τα Νέα ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, καθώς «δεν έχουμε δει ακόμα μαζεμένες τις 120 υπογραφές, οι οποίες πρέπει να είναι πανομοιότυπες» και «σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».

Αλλο πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό δήλωσε στα Νέα ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμη κι αν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έχουν ομοειδές περιεχόμενο και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.