«Χρειάζεται κούρεμα για να φύγουμε από την παγίδα χρέους»

Τσακαλώτος: Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου από μόνα τους δεν αποτελούν λύση

«Εμείς έχουμε μία πολυσύνθετη απάντηση, γιατί υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την αρχή είπαμε ότι έχει τρία σκέλη: Κούρεμα, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα», σημείωσε την Τετάρτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το χρέος.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στον Real FM, «από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να επηρεάσουμε και τον αριθμητή και τον παρονομαστή του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Όταν θέλεις και επενδυτικό πρόγραμμα και θέλεις να αντιμετωπίσεις ρήτρα ανάπτυξης, αυτό το κάνεις και με την απόσυρση και με την επιμήκυνση. Αυτά δεν είναι διαφορετικά πράγματα. Η επιμήκυνση όντως επηρεάζει και τη ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή σου δίνει περισσότερο χρόνο, για να αντιμετωπίσεις το χρέος».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου από μόνα τους δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα του χρέους.

«Όπως και στο μεγάλο χρέος του Νότου με το σχέδιο Μπέιτερ ποτέ δεν λύθηκε το πρόβλημα με επιμηκύνσεις και μειώσεις επιτοκίου , και χρειάστηκε να έρθει το “Μπρέιντι πλαν” το οποίο έδωσε και κούρεμα και εγγυήσεις της Αμερικανικής Τράπεζας. Αν ο στόχος δεν είναι και για κούρεμα δεν είναι τελική λύση. Αυτό το έχει πει και ο κ. Τσίπρας και οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λέμε πράγματα και στα τρία σκέλη.

Αν η ερώτηση είναι χρειάζεται κούρεμα για να φύγει η Ελλάδα από την παγίδα χρέους, η απάντηση είναι “ναι”. Αν όμως μου λέτε ότι το οτιδήποτε άλλο λειτουργεί ως επενδυτικό πρόγραμμα, ή σαν ρήτρα ανάπτυξης ότι χρειάζονται αυτά πάλι η απάντηση είναι “ναι”», επισήμανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.