Ώρα τρόικας για την κυβέρνηση

Να «δραπετεύσει» δια των αγορών και της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα θα επιχειρήσει, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, θέλοντας να βγει από το κλίμα εσωστρέφειας που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.
Σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11.00 τον πρόεδρο των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλάντιμιρ Γιακούνιν, ενώ στις 14.00 θα έχει συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.
Στις 18.00 ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ενώ στης 19:00 στο Μαξίμου μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και εκπροσώπους των τραπεζών θα αναζητήσουν τρόπους να ενισχύσουν τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Σήμερα ο κ. Χαρδούβελης θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τους εκπροσώπους της τρόικας και τον διάδοχο του Ματίας Μορς στην αποστολή, Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο. Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, οι συναντήσεις αυτές θα έχουν διερευνητικό χαρακτήρα αφού και η πλευρά των Βρυξελλών αναγνωρίζει ότι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό χρειάζεται χρόνο.
Την ίδια ώρα, είναι θέμα ωρών η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές με την κυβέρνηση να επιδιώκει αυτή να γίνει πριν την έναρξη των συζητήσεων με την τρόικα.
Στο μείζον θέμα των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ στέλεχος της κυβέρνησης σημειώνει ότι από τη στιγμή που έχει προαναγγελθεί ότι θα κατατεθούν πέντε διαφορετικές προτάσεις, «χρήσιμο είναι να περιμένουμε να τις δούμε πρώτα, προκειμένου και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής να διαπιστώσει αν είναι ομοειδείς ή όχι». «Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι εκ των ων ουκ άνευ», καταλήγει το εν λόγω στέλεχος.
Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει ότι -με όσα γνωρίζουμε έως τώρα- η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του ΚΚΕ έχουν σημαντικές διαφορές και δεν μπορούν να αθροιστούν.
Σε κάθε περίπτωση την κυβέρνηση περιμένει ένας πραγματικός Γολγοθάς τους επόμενους μήνες αφού εκτός από τον σκόπελο της πώλησης της «μικρής» ΔΕΗ, εντονότατες διαφωνίες συναντούν οι αλλαγές στα εργασιακά, κυρίως από πλευράς ΠΑΣΟΚ και η αξιολόγηση στο δημόσιο.
Σήμερα η ΑΔΕΔΥ προχωρεί σε 24ωρη απεργία για το θέμα, ενώ προγραμματίζει και συλλαλητήριο στις 11.00, στην πλατεία Κλαθμώνος, κατά των απολύσεων, της διαθεσιμότητας αλλά και των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Την ίδια ώρα η αγωγή του ελληνικού δημοσίου, που ζητά να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η αποχή των δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση, θα εκδικαστεί σήμερα στα ελληνικά δικαστήρια.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό που προκαλείται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για δικαστικούς και ένστολους, οι σχεδόν επτά χιλιάδες που απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο μέχρι τέλους του έτους και μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του Μαξίμου και κατά πολλούς την πάγια θέση του για εξάντληση της τετραετίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.