Το παράπονο

Πρόσφατα, στα πλαίσια του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το κοινό χάρισε με την ψήφο του μια μεγάλη διάκριση για κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Βόλο, την Αργώ, μέσω του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Argo Navis», σε μια συμπαραγωγή των Στέλιου Ευσταθόπουλου και Σουζάνε Μπάουζινγκερ, που καμία σχέση δεν έχουμε με την περιοχή.

Οι εκπληκτικές εικόνες που μεταφέρθηκαν στον κόσμο από την πεντηκόντορο που ανακατασκευάστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατάφεραν και συγκίνησαν το κοινό. Ο κ. Στέλιος Ευσταθόπουλος όμως, που φιλοξενήθηκε στο Ράδιο Ένα 102,5, με αφορμή αυτό το βραβείο, δεν μπόρεσε να μην εκφράσει το παράπονο του για τους τοπικούς φορείς, που ουδεμία προσπάθεια κατέλαβαν έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτό το ντοκιμαντέρ, που αν μη τι άλλο, διαφημίζει στα πέρατα του κόσμου της πόλης μας. Όπως ανέφερε «Εγώ δεν είμαι Βολιώτης, ήρθα να υποστηρίξω ένα πρόγραμμα, με χαρά, το 2002, όταν η δημοτική αρχή ανέθεσε να γίνει αυτή η μελέτη, για να κατασκευαστεί η Αργώ, ούτως ώστε το σύμβολο της πόλης του Βόλου να γίνει πραγματικό. Θυμάμαι τον Απόστολο Κούρτη, που ήταν και ο ναυπηγός της Αργούς, όταν το σκάφος έπρεπε για πρώτη φορά να πέσει στη θάλασσα είπε ότι «μέχρι σήμερα ο Βόλος είχε σήμα την Αργώ. Από σήμερα έχει Αργώ». Ήταν πολύ συγκινητικό, για μένα που δεν είμαι Βολιώτης. Ήμουν εκεί στην καθέλκυση της Αργούς και έχω κινηματογραφήσει την στιγμή που το σκάφος πέφτει για πρώτη φορά στη θάλασσα και έχω καταγράψει την χαρά όλων τότε που η Αργώ κατάφερε να ζωντανέψει μετά από 3.500 χρόνια και το σύμβολο πόλης όντως να γίνει πραγματικότητα.

Το παράπονο μου όμως είναι ότι κάποια στιγμή όλες οι φιέστες τελειώνουν, μένουν στην ιστορία, αλλά η ιστορία χρειάζεται βοήθεια για να μπορεί να διατηρηθεί και δυστυχώς αυτό το ντοκιμαντέρ που θεωρώ ότι είναι η μνήμη όλης αυτής της προσπάθειας, για το πώς κατασκευάστηκε η Αργώ, με πόσες δυσκολίες ταξίδεψε, δεν ανήκει στο δήμο Βόλου.
Δεν μου δώσανε καν το περιθώριο να συζητήσουμε για το τι κόστος έχει αυτό. Δεν έχει κανενός είδους συζήτηση, όχι από τον τωρινό δήμαρχο, και τους προηγούμενους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.