«Χαβαλεδιάρικη η συμπεριφορά της πόλης»

«Χρειάζεται να δούμε το Πανθεσσαλικό λίγο σοβαρά -σε αντίθεση με την χαβαλεδιάρικη συμπεριφορά της πόλης, επίσημης και ανεπίσημης- γιατί εδώ μιλάμε για χρήματα, που πληρώνουν πολίτες και όχι το πορτοφόλι του Πρώτου Πολίτη. Επίκειται παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Βόλου. Πολύ καλή εξέλιξη. Η ΕΤΑΔ συνοδεύει την παραχώρηση με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο 600.000€ σε βάθος 7 ετών, δηλ. 85.000€ τον χρόνο. Όχι καλή εξέλιξη. Μπρος στις πραγματικές ετήσιες ανάγκες αυτού του μεγάλου συγκροτήματος είναι … peanuts. Το να δεχθείς αμέσως αυτό το «δώρο» χωρίς να εξετάσεις τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτεις για να μπορείς να ανταποκριθείς στις αυξημένες υποχρεώσεις αλλά και να προσελκύσεις τους αναγκαίους χρηματοδότες είναι μία επανάληψη της γνωστής δημαρχιακής επιπολαιότητας «εγώ αποφασίζω, γιατί είμαι … άπαιχτος». Επειδή οι άπαιχτοι κοσμούν τα νεκροταφεία των προβληματικών επιχειρήσεων (αν έχει θρηνήσει η τσέπη μας τέτοια αστέρια!!!) υπάρχουν σχετικά εργαλεία οικονομικής πρόγνωσης, που λέγονται Επιχειρηματικά Σχέδια (Business Plans).

To Επιχειρηματικό σχέδιο είναι ένα κείμενο -υποχρεωτικό για κάθε σοβαρή επιχείρηση, αδιακρίτως μεγέθους κλάδου και σκοπού- το οποίο περιγράφει με εμπεριστατωμένο και λεπτομερή τρόπο την ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των στόχων της καθώς και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που ενδεχομένως παρουσιαστούν. Η κατάρτισή του απαιτεί την γνώση των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων της επιχείρησης, το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, τις ανάγκες σε εισροές και ανθρώπινο δυναμικό, τις προβλέψεις των πωλήσεων κτλ και ταυτόχρονα απαιτεί την άριστη κατανόηση και ερμηνεία των δεικτών αυτών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να οδηγηθούν στα σωστά συμπεράσματα και να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση ή όχι της επιχειρηματικής ιδέας. Σκοπός του επιχειρηματικό σχεδίου είναι η αποφυγή άσκοπης σπατάλης χρόνου, κόπου και χρήματος από τον επιχειρηματία σε περίπτωση που το σχέδιο αποδειχτεί εξαιρετικά ριψοκίνδυνο ή χαμηλής αποδοτικότητας.

Το επιχειρηματικό σχέδιο απευθύνεται σε φορείς χρηματοδότησης όπως τράπεζες, κρατικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ή υποψήφιους εταίρους/επενδυτές και η χρησιμότητα του έγκειται στην ανάγκη εξακρίβωσης της εφικτότητας του προτεινόμενου σχεδίου, είτε ίδρυσης είτε επέκτασης μιας επιχείρησης. Τα γράφω αυτά για τρείς λόγους: (α) για να γίνει αντιληπτό ότι για να πάρεις στα σοβαρά το Επιχειρηματικό Σχέδιο του Δήμου Βόλου χρειάζεται χιούμορ για δύσκολα … ανέκδοτα (β) για να καταλάβουν, όσοι μπορούν, ότι το δημόσιο χρήμα χρειάζεται μεγαλύτερο σεβασμό από το ιδιωτικό, και (γ) για να ξεμπροστιαστεί το παιγνίδι τον Ερασιτέχνη της ΔΕΥΑΜΒ, του Parking, του Εκθεσιακού, κλπ. Απευθύνεται μόνον σε όσους έχουν βαρεθεί να πληρώνουν επιπόλαιους και ανεύθυνους … χαρτοπόλεμους» επισημαίνει ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία», κ. Απόστολος Παπαδούλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.