«Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε πλέον στο Βόλο»

«Βόλος. Ανοχύρωτη πόλη. Επέστρεψα από άσκηση βαδίσματος στην παραλία του Βόλου. Έκανα το λάθος και περπάτησα από 09.00 μέχρι και 09.45 μ.μ. Η κατάσταση της ατμόσφαιρας ήταν αποπνικτική. Δυσοσμία με τσούξιμο στα μάτια και στην μύτη.Δυσάρεστο αίσθημα στον φάρυγγα και βήχας. Ζούμε σε μια πόλη που θεωρείται όμορφη για αυτούς που την βλέπουν από τις οθόνες και τις φωτογραφίες. Πράγματι θα μπορούσε να είναι όμορφη και σίγουρα ήταν. Δυστυχώς δεν είναι πλέον εφόσον περπατώντας μέσα σε αυτό το «όμορφο» σκηνικό που έχει στηθεί δεν μπορείς να αναπνεύσεις και υποφέρεις από την δυσοσμία. Συγχρόνως κινδυνεύεις από την αέρια ρύπανση που κάθε βράδυ «χτυπάει» κόκκινο και απογειώνεται σε τρομακτικά ύψη. Σύμφωνα με τον μέσο όρο καταγραφής του δικτύου των 12 μετρητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ώρα που βάδιζα, τα φονικά μικροσωματίδια pm 2,5 ήταν επάνω από 100 μgr/m3 ( το όριο για την Ελλάδα είναι τα 25 μgr/m3, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ορίζει στα 10 μgr/m3).

Συγχρόνως μέχρι σήμερα ο ημερήσιος μέσος όρος για τον Δεκέμβριο, εκτός από 2 ημέρες,κυμάνθηκε επάνω από τον προβλεπόμενο μέσο όρο των 25 μ gr/m3, ενώ τον Νοέμβριο 2020 εκτός από από 6 ημέρες, οι υπόλοιπες ήταν εκτός των προβλεπόμενων Ορίων. Και αναφερόμαστε στον μέσο όρο του δικτύου των μετρητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διότι προφανώς θα υπάρχουν περιοχές που έχουν τεράστια επιβάρυνση και φυσικά την γνωρίζουν οι επιστήμονες μελετητές. Ζούμε δύσκολες ημέρες, αφού εκτός από τον κορωναϊό πρέπει να προστατευτούμε και από την φονική αέρια ρύπανση που έχει εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στην «όμορφη» πόλη μας. Και αυτό το πρόβλημα πλέον δεν το αισθανόμαστε ως δυσάρεστο αίσθημα αλλά πλέον το βλέπουμε σε συνεχόμενη καταγραφή από την σημαντική και πρωτοποριακή προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επομένως κανένας πλέον δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί ισχυριζόμενος ότι ο Βόλος δεν έχει αέρια ρύπανση. Κανένας δεν μπορεί να το κρύψει όσα φτιασίδια και εάν χρησιμοποιήσει. Κανένας δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τους κατοίκους αυτής της πόλης κατηγορώντας αυτούς που αναδεικνύουν το πρόβλημα ότι είναι δυσφημιστές της πόλης.

Η πόλη ασχημαίνει από το ίδιο το πρόβλημα και οι κάτοικοί της κινδυνεύουν από το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης που την τυλίγει. Όσοι αρμόδιοι δεν συμβάλουν στην λύση του προβλήματος και το επιτρέπουν να διαιωνίζεται είναι απόλυτα υπεύθυνοι και δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Τους γνωρίζουμε όλοι. Ως απόδειξη του προβλήματος της αέριας ρύπανσης στην πόλη μας παραθέτω τον συγκεκριμένο πίνακα καταμέτρησης της από το πρόγραμμα Green your air του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα μας. Μεγάλη η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε αυτό. Εξάλλου η Επιστήμη διαλύει τα σκοτάδια της αμάθειας και της παραπλάνησης για αυτό οι σκοταδιστές την μισούν και την αποστρέφονται. Το φως όμως πάντοτε νικάει στο τέλος το σκοτάδι» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθύμης Τσάμης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.