«Είναι θέμα δημόσιας υγείας και μας αφορά όλους»

«Φαίνεται λοιπόν ότι αμέσως μετά του Αγίου Νικολάου θα έχουμε τα σχολεία ανοικτά. Με το πιθανότερο, τα Δημοτικά σχολεία να προηγηθούν κατά μία εβδομάδα των γυμνασίων – λυκείων. Διαβάζοντας κανείς τις επικαιροποιημένες τελευταίες οδηγίες του Αμερικανικού CDC διαπιστώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε : Ο έλεγχος του COVID-19 εντός της σχολικής κοινότητας, εν μέσω πλήθους ασυμπτωματικών παιδιών, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Στις ΗΠΑ, τα σχολεία έχουν ρίξει όλο το βάρος στην ενημέρωση και την καθοδήγηση των γονέων. Σχεδόν το αντίθετο από ότι συμβαίνει μάλλον εδώ (“κανείς από το σχολείο δεν μας είπε τίποτα, περιμένουν να δουν τι θα τους πει και ο ΕΟΔΥ”). Ακόμη στις ΗΠΑ, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει ο θεσμός της σχολικής νοσηλεύτριας, τις οποίες ήδη τις έχουν εκπαιδεύσει εκτενώς επάνω στο θέμα. Αυτά για εδώ είναι όνειρα θερινής νυκτός.

Τι μας μένει λοιπόν; Μας μένει το τακτικό screening μέσω των τεστ. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, να προηγηθεί του ανοίγματος μοριακός έλεγχος του συνόλου των εκπαιδευτικών. Να θυμίσω ότι στην γειτονική Ιταλία, μέσα από αυτή την διαδικασία ανιχνεύθηκαν 13.000 θετικοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να μεταδώσουν σε μαθητές και συναδέλφους. Ακολουθεί ο έλεγχος των μαθητών. Και αυτό να το συζητήσουμε. Με κλειστά σχολεία, συνεχίζουμε να βλέπουμε εμπυρετα παιδιά όλων των ηλικιών καθημερινά. Ανάμεσα σε αυτά, αυτονόητα και ορισμένα με θετικά τεστ. Από που κόλλησαν αυτά τα παιδιά; Πόσα θα κολλήσουν ακόμη και πως θα επιστρέψουν στο σχολείο τους; Ο καθένας, λοιπόν, πορεύεται με όσα έχει. Δεν είναι δα ντροπή.

Χρήματα δεν έχουμε, αίθουσες μεγάλες δεν έχουμε, σχολική ιατρική δεν έχουμε. Έχουμε όμως τεστ. Να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα για τα παιδιά μας. Και να συνεχίσουμε να είμαστε συγκρατημένοι. Να μην υποτιμούμε, έως και να μην υποκρύπτουμε (ναι, συμβαίνει και αυτό) τα συμπτώματα του παιδιού μας από το σχολείο. Το σχολείο έχει δικαίωμα να ξέρει. Είναι θέμα δημόσιας υγείας και μας αφορά όλους. Το δικό σου παιδί και το δικό μου που στο διάλειμμα θα βγάλουν την μάσκα και θα κυλιστούμ στην αυλή. Σοβαρευτείτε, μαζευτείτε, ξαναξεκινάμε» επισημαίνει ο συμπολίτης παιδίατρος, κ. Γιώργος Χαρίτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.