«Έμαθα ότι πετάτε τα σελφ τεστ των παιδιών και λέτε ότι τα κάνατε…»

«Διάβασα μία έρευνα που είχε ενδιαφέρον και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Η έρευνα διενεργήθηκε στο Οντάριο του Καναδά από τους Paul και συνεργάτες και αφορά ουσιαστικά την διασπορά του κορωνοιου μέσα στις οικογένειες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο πρόσφατο Journal of Clinical Infectious diseases.

Οι ερευνητές συνέλεξαν 26.714 περιπτώσεις Covid σε νοικοκυριά και διαπίστωσαν ότι το 1/3 αυτών των περιπτώσεων ήταν αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής διασποράς. Ο βασικός στόχος της μελέτης ήταν να προσδιορίσουμε ποιοι ήταν εκείνοι οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούσαν σε αυξημένη ενδοοικογενειακή διασπορά και βεβαίως σε ποιον βαθμό τα παιδιά είχαν συμμετοχή στη διασπορά αυτή.

Το πρώτο αποτέλεσμα από όλα αυτά που έχει ενδιαφέρον είναι ότι μόνο ένα 60 με 70% των παιδιών είχε συμπτώματα ενώ το υπόλοιπο 30% ήταν εντελώς ασυμπτωματικό πράγμα το οποίο δυσκόλεψε την έρευνα ακόμη περισσότερο.

Ο σημαντικότερος παράγοντας ενδοοικογενειακής διασποράς κατά τους ερευνητές ήταν η καθυστερημένη έναρξη των συμπτωμάτων όπου αυτά υπήρχαν αλλά πολύ δε περισσότερο η καθυστέρηση από μέρους της οικογένειας για γρήγορο και αποτελεσματικό TESTING.
Άλλος ένας παράγοντας ο οποίος έπαιξε ρόλο και αυτό νομίζω το καταλαβαίνουμε και με την κοινή λογική είναι το μέγεθος της οικογένειας αλλά και η συχνότητα των κοινωνικών της επαφών. Έτσι λοιπόν οικογένειες οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και οι οποίες συναντιόνται πολύ συχνά σε εσωτερικούς χώρους με άλλες οικογένειες βρίσκονται σε αυξημένο σχετικό κίνδυνο για τη διασπορά του κορωνοιου.

Κάτι άλλο που είναι ευκόλως εννοούμενο είναι ότι η συμμετοχή των παιδιών στην ενδοοικογενειακή διασπορά αυξήθηκε από την έναρξη των σχολείων και έπειτα.
Και γιατί σας λέω όλα αυτά τα πράγματα που είμαι σίγουρος ότι στο μυαλό σας φαντάζουν αυτονόητα; Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι διανύουμε τους τελευταίους 12 μήνες της πανδημίας. Σε τούτο λοιπόν το χρονικό σημείο και επειδή ο ρυθμός νέων εμβολιασμών στη χώρα μας είναι απελπιστικά αργός, ο πιο αργός σε όλη την Ευρώπη και αυτό μας χαρίζει την τελευταία θέση την οποία εξάλλου την έχουμε συνηθίσει σε τόσα πολλά πράγματα πια ως Έλληνες (και γιατί οι εμβολιασμοί να αποτελούσαν εξαίρεση;) θα πρέπει τουλάχιστον όλοι μαζί να προσέξουμε για να τελειώσουμε με ασφάλεια.

Προσέχω σημαίνει περιορίζω τις κοινωνικές μου επαφές σταδιακά όσο ο χειμώνας μπαίνει και όσο περισσότερο κινούμαστε σε εσωτερικούς χώρους.

Το δεύτερο είναι ότι ακόμη και εσείς που για τους δικούς σας λόγους (που δεν θέλω να τους αναλύσω) έχετε γυρίσει την πλάτη σας στο εμβόλιο να μην γυρίσετε την πλάτη σας στα τεστ και στην ιχνηλάτηση. Τεστάρω σημαίνει προλαμβάνω, τεστάρω σημαίνει δυνητικά απομονώνω τους ανθρώπους που μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους πιο ευπαθείς. Σημαίνει προστατεύομαι εγώ και προστατεύω και εσένα γιατί ενδιαφέρομαι για το καλό και των δυο.
Και δεν χρειάζεται καμία κυβέρνηση να σε στήσει στην ουρά, αυτό σε προσβάλλει, μόνος σου να φροντίζεις για τα αυτονόητα, όπως κι εγώ ο εμβολιασμένος που με την πρώτη υπόνοια συμπτώματος θα κάνω ένα τεστ, κι ας πέφτω έξω.

Έμαθα ότι πετάτε τα σελφ τεστ των παιδιών και λέτε ότι τα κάνατε, έμαθα ότι ψάχνεστε για πλαστά πιστοποιητικά και ότι λέτε στο φαρμακείο να πληρώνετε ένα ποσό άπαξ για να σας δηλώνει τα ραπιντ χωρίς να χρειαστεί να πηγαίνετε καν.

Ελπίζω να έμαθα λάθος.

Γιατί τότε ποτέ δεν θα γίνουμε άνθρωποι. Θα μείνουμε για πάντα η μοναδική Αφρικανική χώρα της Ευρώπης, όπως έλεγε ο Χαρρυ.

Ο κορωνοιος θα φύγει. Η νοοτροπία θα μείνει για πάντα εδώ. Σαν άγκυρα να μας κρατά στην θέση μας. Στην τελευταία. Αυτό θα αφήσουμε στα παιδιά μας σαν βαλίτσα ασήκωτη για τον δρόμο μπροστά.

Κρίμα» επισημαίνει ο συμπολίτης γιατρός, κ. Γιώργος Χαρίτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.