«Η στήριξη των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος»

Στα μέτρα στήριξης που θα βοηθούσαν για να ανακάμψει ο κλάδος ταχύτερα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στην ηλεκτρονική εφημερίδα τουρισμού «itn Ελληνικός Τουρισμός» αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας. Όπως τόνισε «Ο τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας της οικονομίας ο οποίος μπορεί να ανακάμψει και να φέρει εισοδήματα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό αποδείχτηκε και φέτος. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κτήμα όλων μας ότι ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας. Οι κραυγές που ακούστηκαν περί μονοκαλλιέργειας του τουρισμού ακυρώθηκαν εν τη γενέσει τους. Όταν αναφερόμαστε στον τουρισμό δεν μιλάμε για τα ξενοδοχεία μόνο. Το 80% των επιχειρήσεων της χώρας εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν.

Θα σταθώ λοιπόν στα άμεσα και αναγκαία που πρέπει να γίνουν. Οι προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσονται με τις προτάσεις της Π.Ο.Ξ. και έτσι άμεσα πρέπει να δοθούν λύσεις για το ενεργειακό κόστος, για το εργατικό κόστος των επιχειρήσεων και τις ρυθμίσεις των οφειλών. Γίνονται προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά π.χ. όπως χρόνια λέμε, οι ρυθμίσεις δεν πρέπει να έχουν υποσημειώσεις, κρυφά σημεία και πολλά αν και εφόσον.

Και φέρνω ένα παράδειγμα. Οι εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτούργησαν στην καλύτερη περίπτωση 2,5 μήνες, δε θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων όταν καλούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις Αυγούστου και Σεπτέμβριου, παράλληλα με την πρώτη δόση και να συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις, όντας επιχειρήσεις κλειστές, οι οποίες επαναλαμβάνω λειτούργησαν 2,5 μήνες και κλήθηκαν να βάλουν πλάτη, ώστε ο τουρισμός να κρατηθεί ζωντανός. Οι άλλες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν διότι ας μη ξεχνάμε ότι και αυτές έρχονται από μια 10ετη κρίση με αποκορύφωμα εκείνη των 2 τελευταίων ετών, οι οποίες άντεξαν δημιουργώντας χρέη και υποχρεώσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να καλυφθούν. Η στήριξη των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος, με γενναία μέτρα τα οποία θα ληφθούν εγκαίρως με ουσιαστική, άμεση παρέμβαση.

Φυσικά θα πρέπει να λυθούν και εκείνα τα οποία φαντάζουν μικρά, αλλά είναι ουσιαστικά για τη λειτουργία των ξενοδοχείων. Τα συνέδρια, οι εκδηλώσεις είναι ουσιαστικό κομμάτι των ξενοδοχείων της περιοχής μας και θα πρέπει να λυθούν άμεσα τα θέματα διοργάνωσης τους προκειμένου τα ξενοδοχεία να προβούν σε κρατήσεις. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε το μοντέλου της συνεργασίας με την Περιφέρεια, τους δήμους, το επιμελητήριο και τους φορείς της περιοχής μας, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.