«Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις σε ηθικό αλλά και πνευματικό επίπεδο»

Στη διαφορετική σημασία που έχουν όροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται στο δημόσιο διάλογο, εξαιτίας της πανδημίας, όπως και στη σύγχυση που προκαλείται κάνει ειδική μνεία ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναλυτικά, ο κ. Γουργουλιάνης στην ανάρτηση με τίτλο «Από την μόλυνση στον ασυμπτωματικό (ασθενή)» επισημαίνει: Στο διαθέσιμο σε όλους βικιλεξικό (https://el.wiktionary.org ), ο όρος «μόλυνση» παρουσιάζεται με τρείς σημασίες.

Πρώτα στη βιολογία, σημαίνει την είσοδο σε ένα ζωντανό οργανισμό παθογόνων μικροοργανισμών, επίσης σημαίνει την ρύπανση, ή ακόμα μεταφορικά την πρόκληση αλλοίωσης σε ηθικό ή πνευματικό επίπεδο. Με βάση την πρώτη σημασία, ο όρος «επαναμόλυνση» σημαίνει «την εκ νέου μόλυνση» πού όμως είναι εντελώς διαφορετικός όρος από την «επανανόσηση», την απαραίτητη εμφάνιση «συμπτωμάτων», δηλαδή ενδείξεων ήπιας ή σοβαρής ασθένειας.

Στην πρόσφατη δημοσίευση https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35041796/ περιγράφεται ότι στα λοιμώδη νοσήματα, υπάρχει ακολουθία φάσεων , ξεκινώντας με την προσυμπτωματική, όπου ο εξεταζόμενος φέρει απλώς το παθογόνο, την συμπτωματική, αλλά και την μετασυμπτωματική που μπορεί να φέρει απλώς κομμάτια του αιτίου που προκάλεσε την μόλυνση . Όμως, ενώ υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα για το χρονικό εύρος της κάθε φάσης, είναι διαφορετική η πιθανότητα εμφάνισης των σταδίων της παραπάνω ακολουθίας, γιατί η εκδήλωση ενός λοιμώδους νοσήματος εξαρτάται από το είδος του παθογόνου, σε συνδυασμό με την κατάσταση του εξεταζόμενου.

Άρα είναι σαφές ότι ένα θετικό τεστ σημαίνει μόλυνση αλλά όχι υποχρεωτικά νόσο. Με βάση τη δεύτερη σημασία του όρου μόλυνση , συνεχείς «επαναμολύνσεις» συμβαίνουν από τη ρύπανση του περιβάλλοντος σε όλους τους κατοίκους ιδιαίτερα των μεγαλουπόλεων, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί αντικείμενο καθημερινών τηλεοπτικών εκπομπών. Με βάση την τρίτη σημασία η μόλυνση που προκαλείται από τη σύγχυση στην χρήση των όρων «επαναμόλυνση», «σύμπτωμα» , «νόσος» αλλά και «κρούσμα» , μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις σε ηθικό αλλά και πνευματικό επίπεδο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.