Το πρώτο ελληνικό σύστημα και αντίστοιχο σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων είναι γεγονός. Και το όνομα αυτού AFQ (Activity Foodoxys Quality), ένα σύστημα που σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας του τροφίμου και είναι πνευματικό τέκνο της spin-off εταιρείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys. Πρόσφατα το AFQ εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης και συμπεριελήφθη στον επίσημο κατάλογο εγκεκριμένων σημάτων.
Ο υπεύθυνος της ομάδας που κατάρτισε το νέο σήμα ποιότητας, καθηγητής βιοχημείας κ. Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε στην εκπομπή στο δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας τονίζοντας ότι «με την νέα αξιολόγηση πολλά λαρισινά προϊόντα, αλλά και προϊόντα της Θεσσαλίας –λόγω των σημαντικών αντιοξειδωτικών τους – μπορούν να διακριθούν και να αποτελέσουν την αιχμής ενός μοντέλου που θα βασίζεται στο διατροφικό τουρισμό. «Είναι ένα σύστημα που το έχουμε δουλέψει εδώ και αρκετά χρόνια. Το υποβάλαμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Μετρά λειτουργικά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο. Αυτό το σύστημα αναδεικνύει και στις ιδιότητες των τοπικών προϊόντων. Όλα τα σκόρδα του κόσμου διατροφικά είναι το ίδιο. Αλλά με τον τρόπο που το αναλύσαμε βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο. Αναδεικνύουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν αναγράφονται στις ετικέτες», αναλύει.
«Το θέμα όμως είναι τα δικά μας προϊόντα – της περιοχής μας- μπορούν να διακριθούν και να διαπρέψουν με τις ιδιότητές τους.«Τα προϊόντα της περιοχής μας που μπορούν να διακριθούν είναι: τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα κάστανα της Μελιβοίας, τα ακτινίδια του Πυργετού, τα φρούτα της περιοχής του Τυρνάβου, τα τυριά από μικρές ιδιαίτερες φάρμες της Ελασσόνας, τα ψυχανθή των Φαρσάλων και του Ενιπέα, το μέλι από τον Όλυμπο και την Ελασσόνα, η Ελιά της δυτικής Μαγνησίας, πολλά τοπικά κρασιά. Φαντάζεστε κάθε τουρίστας της Θεσσαλίας για παράδειγμα να έβρισκε στο μαξιλάρι του ένα ακτινίδιο Πυργετού; Αυτή η διατροφική ανασκαφή που κάνουμε μπορεί να δημιουργήσει ένα μπουκέτο τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει σημαντικά και τον τουρισμό της περιοχής μας», κατέληξε η καθηγητής βιοχημείας.



































