«Να επανεξεταστεί η στρατηγική απέναντι στους αντιεμβολιαστές»

«Αρνητές και αντεμβολιαστές, μια προσπάθεια για έντιμη εκλογίκευση. Ανατρέχοντας στη θεωρία της ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει άποψη η ομάδα των αντεμβολιαστών και των αρνητών των μέτρων για την πανδημία. Προσκολλήθηκαν σε μια προφητεία που λέει ότι ο ιός δεν θα τους αγγίξει, ή ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο, ή ότι όλα είναι ψέματα και συνομωσίες, και πρέπει να υποστηρίξουν την προφητεία τους αυτή με κάθε θυσία. Για να ενισχύσουν την άποψή τους, παραβλέπουν πληροφορίες, αποφεύγουν την εκλογίκευση, κατασκευάζουν παράλογα πιστεύω, παραποιούν επιστημονικά δεδομένα ή κατασκευάζουν δικά τους.

Προτιμούν να λένε ψέματα στον εαυτό τους, για να μην νιώθουν ενοχές ότι κάνουν λάθος. Αναπτύσσουν αμυντικούς μηχανισμούς στην προσπάθεια τους να καλύψουν αυτή την ασυμφωνία ανάμεσα στις απόψεις τους και την πραγματικότητα. Και αν δουν ότι η προφητεία τους αποτυγχάνει, τότε την ευθύνη την αποδίδουν στα τραγικά λάθη της νοσοκομειακής περίθαλψης ή των μέτρων που λαμβάνονται. Δεν προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους αντίθετα θα προσαρμόσουν τις πεποιθήσεις τους στη συμπεριφορά τους. Ακόμα και αν δουν ότι η συμπεριφορά τους είναι αυτοκτονική, τότε αλλάζουν τον τρόπο ερμηνείας του γεγονότος διότι πρέπει να επιμείνουν ότι η προφητεία τους είναι σωστή. Όσο πιέζονται, μέρα με την ημέρα η άποψή τους εσωτερικά ισχυροποιείται.

Έτσι με κατανόηση, μόνο μια έκκληση για ενδοσκόπηση μπορεί να κάνεις κανείς στην κατηγορία αυτών των συμπολιτών μας: αν πραγματικά είναι ειλικρινείς βαθιά μέσα με τον εαυτό τους, με τις απόψεις τους και τις επιλογές τους, αν μπορούν να κάνουν μια έντιμη εκλογίκευση, αν μπορούν να ξεχωρίσουν το λογικό από το παράλογο και αν έχουν το σθένος να παραδεχθούν το λάθος ή το αδιέξοδο των επιλογών τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, οι αρμόδιες επιτροπές και το σύνολο των επιστημόνων που καθημερινά προσπαθούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους. Μια μερίδα συμπολιτών μας, ούτε τους ακούει, ούτε τους καταλαβαίνει, και ας λένε απλές αλήθειες. Ούτε από στατιστικά δεδομένα καταλαβαίνουν όλοι. Οι διαδικασίες αλλαγής στάσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, πρέπει να επανεξεταστούν. Πιο απλή ενημέρωση και καμπάνιες ευαισθητοποίησης που δεν έγιναν τόσους μήνες τώρα, ίσως να βοηθούσαν περισσότερο» σημειώνει ο κ. Γιάννης Θεοδωράκης , Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.