«Να μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο»

Καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης για την νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού ΒΑ. 2.75, γνωστή στο εξωτερικό ως «Κένταυρος», που εξαπλώνεται ταχύτατα από την Ινδία ενώ έχει ήδη εντοπιστεί και σε πολιτείες της Αμερικής.

Ο ίδιος μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι: «Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη». «Το καλό νέο είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο. Άρα, οι άνθρωποι δεν έρχονται στο νοσοκομείο, δεν νοσηλεύονται, δεν διασωληνώνονται και το κυριότερο, δεν πεθαίνουν», εξήγησε ο ίδιος.

Πρόσθεσε όμως, ότι οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν από οποιαδήποτε μετάλλαξη και θα πρέπει έτσι και αλλιώς να είναι προσεκτικοί. Σχετικά με την υπάρχουσα παραλλαγή της Όμικρον που βρίσκεται σε έξαρση και στη χώρα μας, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής «δεν επηρεάζονται οι πνεύμονες σε νεαρές ηλικίες. Έχουμε να δούμε νέους στα νοσοκομεία από το χειμώνα που επικρατούσε ακόμα η μετάλλαξη Δέλτα. Γι΄αυτό τον λόγο να μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο, τουλάχιστον τις νεαρές ηλικίες. Ούτε είμαι της άποψης ότι οι νέοι θα πρέπει να διασκεδάζουν φορώντας μάσκες. Βέβαια, εάν επισκεφθούν τους παππούδες τους, ας φορέσουν για να μην τους κολλήσουν σε περίπτωση που νοσούν. Ωστόσο, βλέπουμε σήμερα ότι οι νέοι νοσούν με ήπια συμπτώματα, οι περισσότεροι ούτε καν με πυρετό».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υποστηρίζει δεν πρέπει να πανικοβάλλεται ο κόσμος με τις σημερινές παραλλαγές αλλά να επικρατεί η λογική. Προτείνει να φορούν μάσκα οι ηλικιωμένοι αφού οι νέοι δεν νοσούν βαριά από τις υπάρχουσες παραλλαγές. «Βλέπουμε ακόμα ανθρώπους να οδηγούν μηχανάκι και να μην φορούν κράνος, αλλά να φορούν μάσκα. Το ίδιο και στο αυτοκίνητο. Να είναι μόνος του ο οδηγός και να φοράει μάσκα. Αυτό είναι ακραίο. Από την άλλη, βλέπουμε μεγάλους σε ηλικία που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και πηγαίνουν σε μνημόσυνα και σε εκκλησίες και δεν φορούν σωστά τη μάσκα ή κάποιοι δεν την φορούν καθόλου», αναφέρει ο ίδιος. Επίσης, ο καθηγητής είναι της άποψης ότι δεν χρειάζεται να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, παρά μόνο των διασωληνωμένων και των θανάτων έτσι ώστε να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Τέλος, όσον αφορά την 4η δόση, συμφωνεί με την Επιτροπή Εμβολιασμού, και προτείνει: «Να επικεντρωθούμε στις ευάλωτες ομάδες και να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αυτό που γνωρίζουμε έως σήμερα είναι ότι οι παραλλαγές αυτές δεν προκαλούν βαριά νόσο και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τον εμβολιασμό για όλους» επισημαίνει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.