«Για χρόνια, ένας αποτελεσματικός τρόπος χαλιναγώγησης της νεανικής αστάθειας και αμφισβήτησης ήταν η ώθησή τους να προσχωρήσουν στο πνεύμα μιας επιβεβλημένης ευφορίας. Τα διαφημιστικά και μηντιακά επιτελεία πλειοδοτούσαν σε εικόνες ξέφρενης νεανικής ευθυμίας συνήθως με αφορμή ένα αναψυκτικό ή το νέο μοντέλο κινητού. Η «απόλαυση της στιγμής» προβαλλόταν σαν μια ιερή υποχρέωση. Καθώς η συμμετοχή των νέων στο παρόν διεκπεραιώνεται ως η προετοιμασία τους να παραδοθούν αμαχητί στην δεδομένη τάξη πραγμάτων, η ιδέα του ψυχαναγκαστικού κεφιού και της τυποποιημένης διασκέδασης λειτουργούσε ταυτόχρονα ως εργαλείο αλλά και βαλβίδα εκτόνωσης αυτής της προετοιμασίας.
Ωστόσο, κάπου στο βάθος της, η πραγματική διασκέδαση, ειδικά όταν παρακάμπτει τις καταναλωτικές νόρμες, διαθέτει μια ανεξέλεγκτη και ανατρεπτική δυναμική. Μπορεί να συνορεύει επικίνδυνα με μια αυθόρμητη εξεγερτική διάθεση. Μπορεί να γίνει παράφορη ευδαιμονία που ανοίγει το παραπέτασμα των ακραίων δυνατοτήτων του ατόμου.
Κάτι τέτοιο, ανεκτό και διαχειρίσιμο μέχρι τώρα, στη συνθήκη της πανδημίας έγινε αίφνης ανεπιθύμητο. Η νεανική διασκέδαση και ο δυνητικά υπέρμετρος βρασμός της έπρεπε όχι μόνο να κατασταλλεί αλλά και να συκοφαντηθεί. Να κατηγορηθεί ότι «σκάβει τάφους», ότι είναι υπεύθυνη για την υπερμετάδοση του ιού (λες κι αυτή γίνεται τη νύχτα αλλά όχι τη μέρα στα Λύκεια). Η πραγματική επιδίωξη αυτής της στοχοποίησης δεν είναι άλλη από την συμβολική πάταξη του απείθαρχου νεανικού σφρίγους. Η πάταξη όχι μόνο της συνειδητής πολιτικής εναντίωσης αλλά ακόμα και της ανέμελης ασωτίας που συνεχίζει να θυμίζει πως ήταν παλιά η ζωή χωρίς προφυλάξεις,
Τα δυσοίωνα δεδομένα της μετά-covid εποχής απαιτούν έναν πληθυσμό νικημένο, απαθή, ακινητοποιημένο. Οι νέοι πρέπει να πάρουν το μάθημα της στέρησης και της απομόνωσης, να ξεχάσουν το κοινό βίωμα της εκστατικής υπέρβασης και της βέβηλης απόλαυσης. Οφείλουν να καταπνίξουν τις ανυπάκοες παρορμήσεις της ηλικίας τους και να βυθιστούν από τώρα στην βαρβαρότητα της διάχυτης κατάθλιψης» υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κώστας Μανωλίδης.



































