Ρόμπες

Έπρεπε να περάσουν εννιά ολόκληρα χρόνια για να περάσει ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος το κατώφλι της εισόδου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρώτη φορά που το έκανε ήταν στις 18 Ιανουαρίου 2015, για να ακούσει την ομιλία του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μία εβδομάδα μετά θα κέρδιζε τις εκλογές και θα γινόταν πρωθυπουργός. Ο Μπέος, αν και ιδεολογικός αντίπαλος της αριστεράς, επιδίωξε να καλλιεργήσει μία καλή σχέση με την εξουσία, πρωτίστως για να ξεπλυθεί καθότι τότε ήταν ακόμη υπόδικος και δευτερευόντως για να διεκδικήσει πράγματα για την πόλη του. Από τότε μέχρι σήμερα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει φιλοξενήσει, διεθνούς κύρους συνέδρια, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων σημαντικών συγγραφέων και εκδηλώσεις κάθε είδους που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όχι όμως του Αχιλλέα Μπέου και των μελών της δημοτικής αρχής Βόλου, τουλάχιστον απ΄όσο έχω δει σε δημοσιεύματα. Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο. Ότι δεν μπορεί να καταλάβει ο Μπέος, το υποτιμά.

Το χάσμα που τον χωρίζει με τους ακαδημαϊκούς δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα κρύα ανέκδοτα που απαγγέλει σε λαϊκές βραδιές που διοργανώνει συχνά-πυκνά. Ουσιαστικά για τον Μπέο το Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί πεδίο δράσης, καθότι είναι δύσκολο για τον ίδιο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την συνεργασία του με αυτό, σκεπτόμενος ότι πολλοί φοιτητές αλλά και καθηγητές μπορεί να μην ψηφίζουν καν στον Βόλο, άρα χαμένος χρόνος για κάποιον που δεν φημίζεται να χαρίζει…ούτε τον πυρετό του, αν δεν έχει να αποκομίσει κάτι. Από την αδιαφορία όμως ο Μπέος πέρασε στην αντίπερα όχθη της αντιπαλότητας που ξεκίνησε βέβαια από τον ίδιο, όταν στην προσπάθειά του να δείξει ότι λύνει προβλήματα και να αποκτήσει αφήγημα, έψαχνε να βρει κατάλληλο οικόπεδο για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου. Με αφορμή αυτή την υπόθεση, ο Μπέος εξαπέλυσε επίθεση κατά των τότε πρυτανικών αρχών του ιδρύματος, χαρακτηρίζοντάς τους καθηγητές «ρόμπες, Λιγνάδηδες και ότι βαθμολογούν ανάλογα με τα…χαμόγελα που κάνουν οι φοιτήτριες…» επειδή δεν υπάκουσαν στην εντολή του να επιστρέψουν έκταση που είχε πωληθεί στο ίδρυμα στη Νέα Ιωνία για να αξιοποιηθεί για φοιτητικές εστίες, ώστε να γίνει εκεί το δικαστικό μέγαρο. Η θέση του Π.Θ. ήταν ότι νόμιμος ιδιοκτήτης της έκτασης ήταν το ίδιο και σκόπευε να το αξιοποιήσει ψάχνοντας για κατάλληλη χρηματοδότηση.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στα δικαστήρια, όπου η υπόθεση κρίθηκε υπέρ του Δήμου Βόλου. Σε αντίποινα για την στάση του ιδρύματος, ο Δήμος Βόλου αποχαρακτηρίζει οικόπεδο στη Λ.Αθηνών το οποίο ήθελε το Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει για ανέγερση συνεδριακού κέντρου. Ο Μπέος δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να κάνει ζημιά στο Πανεπιστήμιο και σε μια αποστροφή του λόγου του, λέει ότι ανησυχεί μήπως ο Βόλος «καταντήσει Πανεπιστημιούπολη». Κάτι που άλλοι Δήμοι της χώρας θα ήθελαν να αποκτήσουν, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη από μια τέτοια δραστηριότητα, ο Μπέος την αντιμετωπίζει εχθρικά. Άβυσσος…Χθες ο νέος Πρύτανης του Π.Θ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης υποδέχθηκε, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, σε μια συνάντηση χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, τον Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς δήλωση του Μπέου, λόγω εκλογικών περιορισμών, που αποτέλεσε και το τέλειο άλλοθι για να μην αναγκαστεί να απολογηθεί (που δεν θα το έκανε) για την χυδαία επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά των συναδέλφων του κ. Μπιλλίνη. Αλήθεια, ο Πρύτανης θεωρεί ότι όλα είναι «μέλι –γάλα» μετά από αυτή τη συνάντηση; Η προσβολή του Μπέου προς το Πανεπιστήμιο και τους καθηγητές του έσβησαν για πάντα; Αποδέχεται ή υιοθετεί τη μομφή του Δημάρχου κατά του πρώην πρύτανη Ζήση Μαμούρη, ότι είχε ιδεολογικές αγκυλώσεις που προκάλεσαν ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις;

Δείτε τα σχετικά βίντεο

YouTube player
YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.