20.765 οι άνεργοι στη Μαγνησία

Ποια προγράμματα «τρέχουν» από τον ΟΑΕΔ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία με τα οποία σκιαγραφείται η κατάσταση στο μέτωπο της ανεργίας τόσο στην Π.Ε. Λάρισας, όσο και στη Θεσσαλία… Η εικόνα στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 καταδεικνύει ότι παρά τη μείωση που καταγράφεται στους αριθμούς των ανέργων, σε σύγκριση με το παρελθόν, το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει στις τοπικές κοινωνίες.

Η larissanet απευθύνθηκε στην περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας Όλγα Τσιούρβα, ώστε να παρουσιαστούν αφενός τα προγράμματα που παραμένουν «ανοιχτά» και αφετέρου οι ενεργητικές πολιτικές που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το προσεχές διάστημα. «Με τα προγράμματα  του ΟΑΕΔ δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας. Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ  που ξεκίνησαν το 2022 δημιουργούν 86.000 θέσεις εργασίας. Ο στόχος της μείωσης της ανεργίας αποτελεί έναν εθνικό στόχο» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η κ. Τσιούρβα.

Παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στην σταθερή μείωση της καταγεγραμμένης ανεργίας, αλλά και στην ενίσχυση της απασχόλησης τον τελευταίο χρόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η περιφερειακή διευθύντρια αναδεικνύει, συνάμα, τις αιτίες που γεννούν αβεβαιότητα όπως η εξέλιξη της πανδημίας, η ακρίβεια και οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σε άλλο σημείο η Όλγα Τσιούρβα μιλά για τους τομείς που τόνωσαν την απασχόληση το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ αναφέρεται στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην ανεργία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αντλούνται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ η κατάσταση στη Θεσσαλία καταγράφεται ως εξής:

Π.Ε. Λάρισας

Δήμος Λαρισαίων 15.970

Δήμος Αγιάς 611

Δήμος Ελασσόνας 1.711

Δήμος Κιλελέρ 1.019

Δήμος Τεμπών 734

Δήμος Τυρνάβου 2.574

Δήμος Φαρσάλων 1.495

Σύνολο Π.Ε. Λάρισας 24.114

Π.Ε. Μαγνησίας: 18.609

Σποράδες: 2.156

Π.Ε. Τρικάλων: 11.953

Π.Ε. Καρδίτσας: 11.705

Σύνολο Θεσσαλίας: 68.537

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

 

Πώς σκιαγραφείται η τάση σε ότι αφορά την εξέλιξη της ανεργίας με την εκκίνηση του 2022 και ποιές εκτιμήσεις κάνετε για την πορεία του συγκεκριμένου μεγέθους μέσα στο έτος;

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ στο σύνολο της χώρας καταγράφεται σταθερή μείωση της καταγεγραμμένης ανεργίας δηλαδή το Δεκέμβριο του 2021 οι άνεργοι στη χώρα μας ήταν 1.109.366, ενώ το Δεκέμβριο του 2020 οι άνεργοι ήταν 1.181.296. Καταγράφεται μείωση σε ποσοστό 6,09% της καταγεγραμμένης ανεργίας. Ευελπιστούμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί,έχοντας βέβαια υπόψη την αβεβαιότητα που προκαλεί η εξέλιξη και οι επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά όπως και τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι ενεργητικές πολιτικές του ΟΑΕΔ στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας και να δημιουργήσουν περαιτέρω ευκαιρίες απασχόλησης. Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύθηκε η απασχόληση τον τελευταίο χρόνο.

Σε ποιους τομείς της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας διαπιστώνετε πως θα υπάρξουν ευκαιρίες εργασίας κατά τους προσεχείς μήνες;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα επαγγέλματα υγείας και κοινωνικής μέριμνας αλλά και στον κλάδο των τροφίμων και στον κλάδο των κατασκευών δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας. Ευελπιστούμε και σε άλλους κλάδους που σχετίζονται με τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και με την πράσινη μετάβαση να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται  στην περιοχή μας. Επίσης, η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας που καταγράφηκε πρόσφατα και ειδικότερα στον κλάδο του τουρισμού, κατά τους τελευταίους μήνες, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην απασχόληση των νέων, με αποτέλεσμα την εκ νέου πτώση του ποσοστού της ανεργίας των νέων 15-24 ετών.

Πόσο άλλαξε η πανδημία τον «χάρτη» της απασχόλησης;

Η πανδημία σίγουρα άλλαξε τον «χάρτη» της ανεργίας. Μέτρα στήριξης εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί η τεράστια κρίση και αίσθημα ανασφάλειας κατέκλυσε την παγκόσμια αγορά και τους εργαζόμενους.  Οι τελευταίες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν συνολικά την άνιση επίδραση της κρίσης της Covid-19 στην πανδημία. Οι νέοι, ιδίως οι νέες γυναίκες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα πιο σημαντικά ελλείμματα στον τομέα της απασχόλησης. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας οι άνδρες άνεργοι ανέρχονται σε 400.328 (ποσοστό 36,39%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 699.771 (ποσοστό 63,61%) το Δεκέμβριο του 2021.

Ποια είναι τα «ανοιχτά» προγράμματα του ΟΑΕΔ κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο;

Τα προγράμματα απασχόλησης που παραμένουν ανοικτά ως προς την υποβολή αιτήσεων είναι τα παρακάτω:

Γ΄ κύκλο επιδότησης 7.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω. Η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της επιχορήγησης κυμαίνονται από 473 ευρώ μηνιαία (5.676 ευρώ ετήσια) για ανέργους, ηλικίας έως και 49 ετών, έως 710 ευρώ μηνιαία (8.520 ευρώ ετήσια) για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν 27/01/2022

  • Πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών,
  • Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ευπαθών κοινωνικών ομάδων
  • Πρόγραμμα επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας
  • Πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες, που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας

Τί περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σε ότι αφορά νέα προγράμματα που πρόκειται να αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες;

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη τα νέα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ περιλαμβάνουν δράσεις απασχόλησης για:

– 20.000 νέους ανέργους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (για 7 μήνες, 100% επιδότηση).

– 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας (12-18 μήνες, 653-746 ευρώ μηνιαία επιδότηση).

– 10.000 άνεργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (12-24 μήνες, 700–750 ευρώ μηνιαία επιδότηση).

– 5.000 άνεργους στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες (15 μήνες, 700 ευρώ μηνιαία επιδότηση).

– 4.000 άνεργους για δημιουργία επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία (12 μήνες, 14.800 ευρώ επιδότηση).

– 3.400 ανέργους στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης (12-18 μήνες, έως 933 ευρώ μηνιαία επιδότηση).

 

Ποιές ομάδες ανέργων πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών απασχόλησης;

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως αναφέρει και ο Διοικητής στόχο έχουν να στηρίξουν τους ανέργους και ιδιαίτερα όσους αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια εργασιακής επανένταξης, όπως είναι οι νέοι, οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ένα από τα ζητήματα που ενίοτε προβληματίζει τους επιχειρηματίες είναι η ροή χρηματοδότησης από τον ΟΑΕΔ για προγράμματα στα οποία συμμετέχουν, πώς εξελίσσεται το συγκεκριμένο ζήτημα;

Ο ΟΑΕΔ δέχεται καθημερινά πληθώρα αιτήσεων πολιτών, επιχειρήσεων και ανέργων με αιτήματα στα οποία οι υπάλληλοι του Οργανισμού προσπαθούν να ανταποκριθούν. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες και εν μέσω της πανδημίας: νέος τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού, αποκλειστικά ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων, τηλεργασία υπαλλήλων κ.λπ. Υπήρξε μια τρομερή και ξαφνική αλλαγή στην οποία προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσπαθούμε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων και των επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθείμε την επικείμενη ενίσχυση του ΟΑΕΔ με επιπλέον προσωπικό και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΑΕΔ, μείωση της γραφειοκρατίας και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των δημοσίων  υπηρεσιών.

Κλείνοντας, ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους ανέργους, τους επιχειρηματίες, όπως και συνολικά προς την τοπική κοινωνία σχετικά με τη στρατηγική του ΟΑΕΔ στο κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης;

Με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας.Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ  που ξεκίνησαν το 2022 δημιουργούν 86.000 θέσεις εργασίας. Ο στόχος της μείωσης της ανεργίας αποτελεί έναν εθνικό στόχο. Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται η δημόσια πρόσκληση για το πρόγραμμα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα σε δημόσιους φορείς.

Ως εργαζόμενοι στον Οργανισμό Απασχόλησης αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη και προσπαθούμε με εργατικότητα, διαφάνεια και ενσυναίσθηση να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκουν δουλειά, που ατενίζουν αλλιώς τη ζωή τους βγαίνοντας από το φάσμα της ανεργίας, αλλά και με ανθρώπους που πιέζονται από την ανεργία, που νιώθουν απογοητευμένοι, θυμωμένοι. Με επιχειρήσεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά μας και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να βελτιωνόμαστε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.